Sjuk av jobbet - obekväm forskning?
MYNDIGHETSSLAKT. Regeringen Reinfeldt är i full färd med att slakta myndigheter. Arbetslivsinstitutet som forskar kring sambandet mellan arbete och ohälsa läggs ner och Arbetsmiljöverket ska kraftigt bantas. Ännu ett steg mot en arbetsmarknad där arbetskraftens ställning försvagas.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I skottgluggen ligger, enligt tidningen Riksdag & Departement, Glesbygdsverket, Naturvårdsverket och Skatteverket, institutioner som särskilt anses ägna sig åt icke önskvärd lobbyverksamhet och opinionsbildning. Beslut är redan taget om att lägga ned Immigrationsverket, djurskyddsmyndigheten, samtliga 21 länsarbetsnämnder och
arbetslivsinstitutet. Därtill ska Arbetsmiljöverket bantas.
Arbetsmiljöverket och arbetslivsinstitutet har inte tillkommit av en slump. De har tillkommit för att göra arbetsplatserna säkrare, undersöka varför män och kvinnor, arbetare som tjänstemän, blir sjuka av jobbet och peka på orsakerna så att felen kan rättas till.
Intresset för arbetare från det "nya arbetarpartiet", som anför regeringen, tycks emellertid begränsat till att de ska arbeta. Därför ska ersättningen vid arbetslöshet läggas på så låg nivå att den konkurreras ut även av jobb till riktigt låga löner.
Arbete skapar välstånd. Åtminstone för någon. Hur arbetare och tjänstemän har det på jobbet är mindre intressant. Arbetsmiljöverket ska bantas. Samma institution som denna månad genomför en stor kampanj för att göra arbetet säkrare för alla unga, den grupp som lever allra farligast på jobbet. Bara den här sommaren har flera unga omkommit i olyckor på arbetsplatsen.
Arbetslivsinstitutet skrotas helt. I ett enda svep gör regeringen sig av med forskning kring arbetsliv och hälsoproblem. Varför? För att det är obekvämt att få veta att människor blir sjuka av jobbet? Kan här misstänkas att någon lobbygrupp från arbetsgivarsidan varit framme? Eller är det personliga erfarenheter? Företagarsidan är väl representerad i regeringen Reinfeldt.
Forskning och studier visar att hot och våld ökar inom vården, omsorgen och skolan. Allt fler industriarbetare drabbas av värk i axlar och armar därför att de monotona löpande-band-jobben är tillbaka. Allt fler arbetare och tjänstemän känner sig uttröttade och stressade. Kvinnor har mer belastnings- och förslitningsskador än män, men mycket svårare att få sin arbetsskada godkänd.
Vem ska i fortsättningen lägga fram vetenskapliga studier och väcka opinion kring detta? Forskningen kring sambandet arbete och ohälsa är livsviktig för individen och för samhällsekonomin. För att använda krasst ekonomiska termer; Sverige har inte råd att se sin arbetsföra befolkning som en slit- och slängvara. Inte ens med en arbetskraftsinvandring helt styrd av arbetsgivarna. Den modell regeringen vill tillämpa.
Arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet är samhällsnyttiga institutioner som snarare borde utvecklas än avvecklas. Hur man ska undvika att arbetare och tjänstemän blir sjuka av jobbet tycks emellertid inte vara intressant, däremot är det viktigt för statsminister Fredrik Reinfeldt och hans nya arbetarparti att ge arbetsgivarna rätt att kräva sjukintyg från första dagen.