Sista gången i Almedalen?

Pratar. I dag talar Liberalernas ledare Jan Björklund i Almedalen. Och alla kommer att sitta och tänka på Birgitta Ohlsson.

Pratar. I dag talar Liberalernas ledare Jan Björklund i Almedalen. Och alla kommer att sitta och tänka på Birgitta Ohlsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Piteå2017-07-02 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag kliver Jan Björklund upp i talarstolen i Almedalen. Och alla kommer att se Birgitta Ohlsson, den socialliberala utmanaren till partiledarposten. Nu har distrikten runt om i landet inlett nomineringarna inför landsmötet i Västerås i november. Debatten handlar inte om skolan eller försvaret utan om vilken person som ska leda partiet i valrörelsen 2018.

Efter valet 2014, då Alliansen förlorade makten och Folkpartiet förlorade 82 751 väljare, trodde alla i expertsofforna att Jan Björklund skulle lämna partiledarskapet och ge någon annan chansen att jobba in sig till 2018. Men Björklund, som tillträdde för snart tio år sedan och är ålderman i Alliansgänget, hade inga planer på att logga ut.

När opinionssiffrorna fortsatte att vara låga (L fick 5 procent i SCB:s majmätning i år) slog Birgitta Ohlsson till och meddelade sin kandidatur i direktsändning i SVT:s Aktuellt. I riksdagsvalet 2014 var hon Liberalernas populäraste politiker. Jan Björklund fick 9 392 personkryss i Stockholm stad, Ohlsson fick 11 046.

Beskedet från kandidaten att hon lämnar politiken om hon förlorar striden mot Jan Björklund spetsar till kampen än mer. Det är sista chansen. Take me or leave me!

Så var det sista gången vi såg Jan Björklund i talarstolen i Almedalen? Sannolikt inte. Nästan allt talar för att mannen från Skene klarar sig, även den här gången. Trots svaga opinionssiffror och brist på fräscha politiska förslag.

Om vi får en nyvald riksdag med tre block – Sverigedemokraterna, Alliansen och de rödgröna – kan SD blockera. De kräver att få sitta med vid regeringsförhandlingarna.

– Jag kommer inte medverka till att vi förhandlar med Sverigedemokraterna, och om de verkligen på allvar blockerar en alliansregering, ja då blir det inte möjligt att bilda en sådan, sa Björklund i SVT.

Det öppnar för möjligheten att det bildas en blocköverskridande regering. Många har ju länge haft våta drömmar om samverkan mellan S, L och C. En sådan lösning är mer sannolik än någon gång tidigare under 2000-talet. Dagens talare i Almedalen kan bli statsråd, oavsett vem som blir regeringschef.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har i år valt bort Almedalen. Under veckan ska han istället resa runt i Sverige. På torsdag får Västerbotten besök. På fredag är det dags för Arjeplog och Arvidsjaur.

”Stefan Löfven kommer att försöka att träffa de som jobbar och skapar trygghet för att vi andra ska kunna njuta av sommarledigheten: poliser, alla i vården och omsorgen och många andra”, skriver S på sin webbsida.

Det är ett mycket bra initiativ. I Almedalen med omnejd samlas den politiska och mediala eliten till några trivsamma dagar i bersåer och på mingelpartyn. Risken finns att gränsen mellan de som ska granska och de som ska granskas suddas ut. Att arrangörerna öppnat grinden för en nazistisk våldsinriktad organisation gör inte arrangemanget mer tilltalande.

Om Stefan Löfven får fler efterföljare 2018 är det mycket positivt.