Simundervisning räddar många liv

DRUNKNINGSOLYCKOR Under juli månad har sjutton personer fått sätta livet till genom drunkning, och månaden är ännu inte slut. Här i Norrbotten har vi i tidningarna kunnat läsa om dödsfall och tillbud som slutat lyckligt. En bra simundervisning utrotar inte drunkningsolyckorna, men räddar många människoliv.

Hittills under juli månad i år har sjutton människor drunknat. Risken är mycket stor att den siffran kommer att öka. (Arkivbild)

Hittills under juli månad i år har sjutton människor drunknat. Risken är mycket stor att den siffran kommer att öka. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2010-07-20 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverige är ett land med lång kust och hundratusentals insjöar. Det borde därför vara en självklarhet att alla borde lära sig simma. Tyvärr är det ingen självklarhet. Kommunerna i Pite älvdal tillhör de kommuner som satsar på simundervisningen i skolan. Det ska kommuninvånarna i dessa kommuner vara tacksamma för. Norrbottenskommunerna ligger alla högt när man undersöker simkunnigheten i årskurs fem. En god simkunnighet är en god livförsäkring för den enskilde.
Vattenvana är en förutsättning för att kunna lära sig simma. Aktiviteter som vänjer barn vid tidig ålder att vistas i vatten är viktiga. Det är därför viktigt att underlätta för aktiviteter som riktar sig till de riktigt unga barnen, exempelvis babysim och "plask och lek". Detta bör sedan följas upp med simundervisning som startar så tidigt som möjligt i skolan, helst redan från förskoleklass eller i årskurs ett. Detta har riksdagsledamoten, tillika överlevaren från Estoniakatastrofen, Kent
Härstedt (S) motionerat om i riksdagen. Tyvärr verkar varken de rödgröna eller regeringen vara inne på den linjen. Den borgerliga regeringen skärpte år 2007
läroplanens krav när det gällde simkunnighet och det ska de ha all ära av. Men det räcker inte. Undersökningar visar ännu i dag att cirka
40 procent av landets kommuner inte vet om de följer läroplanen i detta hänseende, och det finns skolor som inte erbjuder någon simundervisning alls. Skrämmande, eller hur?

Nu är det säkert många som reser ragg och tänker att det måste vara ett föräldraansvar att lära sina barn simma. I grund och botten är det också så, men historien har visat att det inte fungerar. Det var en gång i tiden nödvändigt för samhället att gå in med insatser på detta område. Simkunnigheten var så låg att man helt enkelt inte kunde förvänta sig att föräldrarna skulle lära sina barn att simma. Det vore som att sätta en analfabet att lära barnet läsa. I dag är situationen en annan. Simkunnigheten riskerar att bli ett klassmärke. Avgifterna på landets simhallar och badhus har rusat i höjden och för den som redan lever på marginalen blir detta en extravagans som de inte kan unna sig. Dessa ekonomiskt utsatta barn är utelämnade utan den simundervisning som erbjuds i skolans regi. Dessutom är simkunnigheten i våra invandrargrupper avsevärt mycket lägre än bland svenskfödda. Detta talar ännu mer för vikten av en god simundervisning i skolan.

Det yttersta ansvaret ligger ändå hos er föräldrar. Ni kan uträtta mycket när det gäller att göra barnen trygga i kontakt med vatten. Träna era barn i att doppa huvudet, bubbla under ytan, glida med framsträckta armar och ansiktet under ytan, hoppa från kanten, flyta i ryggläge och vända till magläge så har ni lagt en god grund till att ditt barn ska lära sig simma. Då minskar du risken att ditt barn blir en siffra i drunkningsstatistiken.
Sedan får vi hoppas att landets politiker inte skär ner på anslagen till simundervisningen i skolan. Varje krona som satsas på simkunnigheten är nämligen en investering i kommunens systematiska säkerhetsarbete. Varje krona räddar liv!
Läs mer om