Det är seniorernas tid.
I veckan blev det klart att artisten Owe Thörnqvist, 87 år, ställer upp i Melodifestivalen.
Palestinska al-Fatah omvalde Mahmoud Abbas till ledare. Han är 81 år, elva år yngre än USA:s inkommande president Donald Trump.
Sydafrikas president Jacob Zuma vann en ny maktkamp inom ANC och styr vidare. Han fyller 75 nästa gång.
Vi ungdomar får ta ett steg tillbaka och vänta på vår tur.
Under år 2015 var det nästan 163 000 människor som sökte asyl i Sverige. Det var rekord. Nu är läget ett helt annat Fram till och med oktober 2016 hade 24 719 asylsökande kommit till Sverige. Tyvärr är inte minskningen ett resultat av bättre tider. Kriget fortsätter i Syrien. Många flyr från det instabila Afghanistan och från förtrycket i Eritrea och Somalia. Förändringen har skett i Europa. Nu stoppas flyktingarnas resor mot norr, delvis som en följd av insatser från Turkiets auktoritära regim. Antalet som drunknat i Medelhavet har ökat från 2015 till 2016, trots att många länder (däribland Sverige) gör stora insatser för att rädda nödställda.
Vi får se vad det blir av Trumps mur mot Mexiko. Men i Europa finns redan en mur.
När det kom som mest med asylsökande var det en del som förklarade att det var precis vad Sverige behövde. Befolkningen i vårt land blir allt äldre. Färre ska försörja fler. Demograferna ser med oro på utvecklingen. Om människor från andra länder väljer att bosätta sig och utbilda sig i Sverige skulle den demografiska balansen skulle bli bättre.
I den allmänna debatten hör man sällan det argumentet, alltså att Sverige behöver en betydande invandring för att fungera även i framtiden. Istället finns en tydlig tendens att tala om de enorma kostnaderna för asylmottagning och att lilla Sverige inte kan bära en orimligt stor börda. Det är sällan man framhåller att Sverige nu har en chans att göra en betydande humanitär insats samtidigt som de demografiska problemen minskar.
När man låt oss säga år 2040 ser i backspegeln kan man kanske se att den hårdare asylpolitiken från hösten 2015 bidrog till att försvåra Sveriges demografiska problem.
Visst var det stora påfrestningar när det kom drygt 163 000 på ett år. Migrationsverket och kommuner fick i all hast hitta kreativa lösningar. I regel gick det bra. Ibland framställs det stora antalet asylsökande som ett hot mot fundamentet i välfärdsbygget. Men barnbidraget sänktes inte. Anslagen till polisen skars inte ned. Sjukpenningen justerades inte nedåt och militären behövde inte avveckla förband. Skolan drabbades inte av stora besparingar och presstödet uteblev inte. Pensionen för oktober 2015 skars inte ned med tio procent för att man skulle få pengar till de asylsökande. Bilden av ett Sverige i förfall stämmer inte.
Så här säger den förre justitieministern Thomas Bodström (S) om Socialdemokraternas omsvängning:
– Det här är ett parti som har solidaritet som sitt honnörsord men det hänger inte ihop.
Nä, det gör inte det.