Se upp med sommarjobben!

Piteå2013-06-01 05:51
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är jobb som alltid dyker upp sommartid. Inte minst när det finns sommarlovslediga ungdomar som gärna vill tjäna ihop en egen slant.

Så håll koll på sommarjobbet! Eller som någon uttryckt det: ”Unga vuxna behandlas som andra klassens arbetstagare. De får ofta inget anställningsbevis, råkar ut för svartjobb eller får i värsta fall inte ens pengar för sitt arbete. Det är fullkomligt oacceptabelt”.

Sommar och sol och fantasin att hitta tillfälliga anställningsformer tycks vara oändlig. Jobb som behöver utföras, men som få är beredda att betala fullt ut för. Inte minst om man som snart är en sommarlovsledig ungdom som vill tjäna ihop en egen slant.

Ett exempel från förra sommaren: En tjej jobbar med att sälja jordgubbar. Hon får 30 kronor i timmen i lön. Anställningskontraktet är inte fullständigt. Arbetsgivaren kontrollerar henne flera gånger om dagen. Ibland har hon fått jobba 12 timmar om dagen utan rast. Vid dåligt väder är hon ”ledig” utan lön. Så undvik alltid så kallade ”solskensavtal”.

Klart är att ungdomar som för första gången sommarjobbar, och kommer ut i arbetslivet, upplever en helt ny värld. Om så bara under någon sommarmånad. Men de ska samma rättigheter som andra.

Det ska finnas kollektivavtal, de ska få ett tydligt anställningsbevis där lönen angivs, hur lång arbetstiden ska vara, vad ersättningen är för övertid och obekväm arbetstid och hur det är med semesterersättningen. Ungdomar måste bli schyst behandlade även i högeralliansens Sverige.

Sedan gammalt vet vi att många arbetsgivare, speciellt på kända turistorterna, dumpar lönerna till helt orimliga nivåer väl vetande att ungdomar ofta ställer upp för de vill så gärna vara där det är häftigast sommartid. Då nöjer man sig med en låg ersättning för ett många gånger tufft arbete på oregelbundna arbetstider.

Oseriösa arbetsgivare, ofta av säsongskaraktär, passar på att utnyttja detta förhållande. Därför är det så bra att LO, liksom tidigare år, har en speciell sommarjobbtelefon dit ungdomar som känner sig osäkra på sin arbetsgivare, den lön och de arbetstider de fått, kan vända sig och få goda råd kring sina arbetsförhållanden. Facket i sommarland behövs, eller som LOs kampanjen heter i år ”Facket på sommarjobbet”.

Oseriösa arbetsgivarna kan förstås ha ett försteg i tider då ungdomsarbetslösheten är hög, och där studielediga tonåringar gärna vill tjäna en egen slant.

Ett fenomen som blivit allt vanligare under senare år är att ungdomar erbjuds en provanställning under några dagar. Sedan dumpas de utan att få någon ersättning. Så lockas en ny ungdom in för några dagars ”provanställning” och får sluta på samma sätt. Knepen att vilseleda ungdomar, som är okunniga om arbetsmarknadens regelverk är många.

Den numer så omhuldade flexibiliteten skapar otrygga jobb för dem med osäkra anställningsförhållanden, och är samtidigt ett sätt att hålla nere lönerna. Inte bara för de många som arbetar tillfälligt under ett sommaren, utan för många andra på dagens arbetsmarknad. Alltför många arbetsgivare försöker hitta kryphål i arbetslagstiftningen.

Så se upp i sommar!

Läs mer om