Se upp med sommarjobben

SOMMARJOBB Snart är det sommar och fantasin för att locka framförallt ungdomar till tillfälliga anställningsformer brukar vara i det närmaste obegränsad. Jobb som behöver göras, men som de tillfälliga arbetsgivarna inte är beredda att betala fullt ut för. Jobb som alltid dyker upp sommartid - när sommarlovslediga ungdomar gärna vill tjäna en slant.

Sommartid vill många ungdomar tjäna egna pengar, men många luras av oseriösa arbetsgivare. Så det gäller att se upp!

Sommartid vill många ungdomar tjäna egna pengar, men många luras av oseriösa arbetsgivare. Så det gäller att se upp!

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Piteå2011-05-16 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klart är att ungdomar som kommer ut i arbetslivet ska ha samma rättigheter som alla andra. Det ska finnas kollektivavtal, de ska få ett tydligt anställningsbevis där lönen angivs, hur lång arbetstiden är, vad ersättningen för övertid och obekväm arbetstid är och hur det är med semesterersättning. Ungdomar måste bli schyst behandlade.

Även av tillfälliga arbetsgivare.

Tyvärr kan man krasst konstatera att alltför många sommararbetsgivare försöker betalar sina ungdomar långt under fackets lägsta ungdomslöner. Inte sällan handlar det om rena allmosor för riktigt utförda jobb. Det är inte ovanligt att ersättningen stannar vid 30-40 kronor i timmen. Självfallet ett utnyttjande av dem som arbetar under sådana förhållanden. Mer än den dubbla ersättningen vore rimligt, men ligger även den under fackets lägsta löner.

Sedan gammalt vet vi att många arbetsgivare, speciellt på kända turistorter, dumpar lönerna till helt orimliga nivåer, väl medvetna om att ungdomar ofta ställer upp för att de så gärna vill vara där det är häftigast sommartid. Då nöjer man sig med en låg ersättning för ett många gånger tufft arbete med oregelbundna arbetstider.

Oseriösa arbetsgivare, ofta av säsongskaraktär, passar på att utnyttja detta förhållande. Nu kommer LO, liksom tidigare år, att ladda upp en speciell sommarjobbtelefon dit ungdomar som känner sig osäkra på sin arbetsgivare, den lön och de arbetstider de fått, kan vända sig och där få goda råd kring sina arbetsförhållanden. Facket behövs. Inte minst för att få ungdomar att förstå att facket är ett stöd i ryggen när villkoren på en arbetsplats inte känns acceptabla och man upplever sig utnyttjade.

Arbetsgivarna har förstås ett försteg i tider när ungdomsarbetslösheten, som i dag, är hög, och då studielediga tonåringar gärna vill tjäna en egen slant. Ett olustigt fenomen som dykt upp under senare år är att ungdomar erbjuds en provanställning under ett par dagar. Sedan dumpas de utan att få någon ersättning alls. Så lockas en ny ungdom in för några dagars "provanställning" och får sluta på samma sätt. Knepen att lura ungdomar, som är okunniga om arbetsmarknadens regelverk, är många.

Uppfinnigsrikedomen i detta fall är enorm.

Den numer så omhuldade flexibiliteten skapar otrygga jobb för dem med osäkra anställningsförhållanden, och är samtidigt ett sätt att hålla nere lönerna. Inte bara för de många som arbetar tillfälligt under ett sommarlov, utan för många andra på dagens arbetsmarknad.

Minst 600 000 anställda i vårt land har idag tidsbegränsade jobb, som det är jättesvårt att leva på. Från högerhåll får vi veta att bara man erbjuds ett arbete ska man slå till och ta den lön man kan få. Sedan ska man hoppas på att man en dag kan lyfta till ett riktigt heltidsjobb. Verkligheten är dock en helt annan. Allt fler harfastnar i låglönejobb som det knappt går att försörja sig på.

Läs mer om