Se livet från den ljusa sidan

Statsminister Stefan Löfven (S) deltog i nationaldagsfirandet i Hembygdsparken i Mullsjö.

Statsminister Stefan Löfven (S) deltog i nationaldagsfirandet i Hembygdsparken i Mullsjö.

Foto: Adam Ihse / TT

Piteå2018-06-08 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är skolavslutningstider och Sverige är som allra vackrast. Det är några veckor kvar av mandatperiodens sista riksdagsår, men det är ändå läge att summera vad regeringen Löfven har lyckats åstadkomma på fyra år. Det började inte alls bra. Alliansen och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens första budget och Löfven tvingades regera med en budget han inte ville ha. Sedan den missen har regeringen varje höst och vår lyckats sy ihop en budget tillsammans med Vänsterpartiet som gått igenom i riksdagen.

Först hade de hjälp av decemberöverenskommelsen, som alliansen bröt. Men en oenig allians har ändå inte vågat eller kunna fälla regeringen, trots att den styr med en vek minoritet. Regeringen klarade att hantera det största flyktingmottagandet någonsin hösten 2015. Det blev svåra påfrestningar när det som mest kom 10 000 flyktingar i veckan, men Sverige och myndigheterna kollapsade inte.

Socialdemokraternas samarbetspartner Miljöpartiet har gått genom flera kriser, med ett avsatt språkrör och ministrar som fått gå. Löfven har själv riskerat att gå på grund, men har skickligt lyckats manövrera bort från stenarna. Alliansen hotade med misstroendeförklaring mot tre statsråd (S) förra sommaren efter IT-haveriet på Transportstyrelsen. Löfven behöll försvarsminister Peter Hultqvist och lät inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson gå. Alliansen sprack igen och fullföljde inte misstroendeförklaringen mot Hultqvist. Det hela slutade i stället i ett nesligt borgerligt nederlag.

Alliansen odugligförklarar regeringen så ofta de kan, men de har ändå gjort upp med Löfven och hans ministrar i över 20 blocköverskridande överenskommelser i en rad tunga frågor. Det finns brett stöd för uppgörelser om till exempel pensionerna, försvaret, betygen, klimatet, energin och terrorismbekämpningen.

Svensk ekonomi går betydligt bättre än tågen. Arbetslösheten sjunker stadigt och ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 17 år. Tiden det tar för hälften av de nyanlända har kommit i arbete har nästan halverats. 250 000 nya jobb har skapats under mandatperioden, en majoritet i privata företag. Välfärden har fått 100 000 nya anställda. Statsskulden är den lägsta på 30 år.

De goda tiderna har gett utrymme för reformer. Barnbidraget har höjts och pensionärerna har fått lägre skatt och högre bostadstillägg. Skolan och sjukvården har fått stora och välbehövliga tillskott, men behöver ännu mer de kommande åren. Sverige är i topp på många framgångslistor från OECD, Världsbanken och EU-kommissionen. Senast i raden är en jämförelse av överlevnad och effektivitet i sjukvården, där Sverige är etta respektive tvåa i listan med 16 OECD-länder.

Det finns brister i vården, skolan och äldreomsorgen, men de går att åtgärda med rätt politik. Problemen med integrationen går också att lösa med rätt insatser. Regeringen och statsministern får oförtjänt lågt betyg av väljarna. De har tre månader på sig att övertyga att de är värda fortsatt förtroende i fyra år till.