Schyssta villkor på jobbet

SOMMARJOBB. Även sommarjobbande ungdomar ska ha anständiga arbetsvillkor.

SOMMARJOBB. Även sommarjobbande ungdomar ska ha anständiga arbetsvillkor.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Piteå2017-06-21 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I en tidningsartikel för ett par år sedan berättade Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal, om sitt första sommarjobb.

Sommaren 1999 låg han i rabatterna i bostadsområdet Örnäset i Luleå och ryckte upp ogräs. Han minns att det var varmt och tungt – och jättetråkigt.

Men det gav fina erfarenheter, arbetskamrater, de första egna pengarna och förståelse för att det behövs arbetsinsatser för att samhället ska fungera.

Det säger något om vikten av kommunala satsningar på sommarjobb för ungdomar.

Unga får chansen att göra nytta och tjäna en slant. Men det är också bra för samhället i stort att ungdomar tidigt får pröva på arbetslivet och inte hamnar utanför.

Det krävs ingen större fantasi för att inse vad långvarig sysslolöshet kan leda till i form av social oro och bekymmer.

Även i tidningen Arbetet skriver chefredaktören Yonna Waltersson om värdet av att unga får sommarjobb.

"För många blir det fina minnen och en wow-känsla att hålla en alldeles egen lön i handen. En lön som kan betala biljetten till festivalen eller tågluffen", konstaterar hon.

Men hon påpekar även att det kan gå snett för sommarjobbarna. Det är inte alla ungdomar som behandlas schysst av sina arbetsgivare.

Varje sommar kontaktar hundratals ungdomar eller föräldrar fackets hjälptelefon för att få hjälp och stöd.

Det kan vara löner som inte betalats ut eller att arbetsgivaren förväntar sig gratis provjobb. Det kan också vara funderingar kring försäkringar och kollektivavtal.

Därför har Arbetet och Yonna Waltersson gjort en fin liten checklista för alla ungdomar som nu är på väg ut på sitt första jobb. Det här är viktigt att tänka på:

• Anställningsbevis: Ska vara skriftligt och tydligt innehålla vilka arbetsuppgifter du har, vilka tider och lönen. Kolla av så detta finns med: Företagets namn och organisationsnummer, ditt namn, personnummer, anställningsform, arbetstider och hur länge anställningen löper (med start- och slutdatum), lön och yrkesbenämning.

• Kollektivavtal: Ta reda på om det finnas kollektivavtal på företaget. Det du då behöver tänka på är att förhandla lön – i övrigt kommer allt annat på köpet. Det innebär också att nödvändiga försäkringar finns om olyckan skulle vara framme.

• Provjobb: Nej, det finns inget som heter att provjobba gratis. Den som jobbar ska ha lön, även om det är under till exempel introduktion.

• Lönen: Det är viktigt att varje månad få ett lönebesked och att kontrollera att det står rätt. Kolla också om semesterersättning finns med. Får du inget lönebesked finns risken att du jobbar svart.

• Arbetsintyg: Arbetsintyget är viktigt när nya jobb ska sökas. Be arbetsgivaren om både intyg och fråga om man kan tänka sig att vara referens vid nästa jobb.

De allra flesta arbetsgivarna är seriösa och ser till att följa lagar och avtal. Men det finns tyvärr alltför många exempel på motsatsen – arbetsplatser där ungdomar utnyttjas skrupelfritt som svart arbetskraft med usel arbetsmiljö och i värsta fall blir blåsta på lönen.

Därför är det viktigt att stå upp för sina rättigheter. Ungdomar som är nya i arbetslivet har rätt till samma trygghet som alla andra på arbetsmarknaden.

Läs mer om