ARBETSMARKNADDen friande domen mot den makedonske chaufför som utfört transporter i Sverige med falskt pass, falskt id-kort och falskt körkort har satt fingret på problemet med social dumping. Domen har utlöst en sund våg av ilska och protester.
När polisen stoppade en utländsk chaufför utanför Njurunda i september visade det sig att chauffören från Makedonien hade falskt körkort, falskt id-kort och falskt pass. Chauffören körde för ett svenskt åkeriföretag som i sin tur körde för en dansk speditör. Nu har chauffören frikänts med hänvisning till den historia han presenterade om att han fått dokumentet av en mellanhand som han utgick ifrån företrädde de bulgariska myndigheter som utfärdat handlingarna. Domen har väckt stor ilska hos svenska yrkeschaufförer eftersom de upplever att domen bara är ytterligare ett bevis på att det är fritt fram att göra som man vill i Sverige när det gäller transportsektorn.
Fallet med den makedonske chauffören är bara en i en lång rad exempel på social dumping inom transportsektorn. Utländska förare utnyttjas hänsynslöst av åkeriföretag som inte följer gällande lagstiftning. Förare som tvingas köra under vidriga arbetsförhållanden vad gäller körtider och vilja. Problemet med de så kallade cabotagetransporterna, det vill säga utländska företags transporter inom landet, förstärker bilden av en regeltillämpning i fritt fall. Detta slår i sin tur undan fötterna för de seriösa företag som ser till att följa gällande arbetstidslagstiftning och som ser till att chaufförerna har schyssta villkor.
Den kampanj som pågår i sociala medier med krav på lika villkor för alla inom transportsektorn har hittills samlat drygt 2 200 namnunderskrifter. Kraven på en skärpning av lagen och införande av ett beställaransvar för speditörer och transportköpare är ytterst rimliga. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson måste, om regeringen överlever dagens budgetomröstning, skyndsamt se till att få ordning på villkoren inom den svenska transportsektorn. På svensk transportmarknad ska svenska, schyssta, villkor gälla för alla – oavsett om du kör för ett svensk åkeriföretag eller om du kör för ett utländskt åkeriföretag som efterlever cabotagereglerna. Utländska företag som bryter mot cabotagereglerna, och de beställare som står bakom transporterna, måste straffas hårt för detta. Allt annat än schyssta villkor, och samma villkor, för alla är fullständigt orimligt.