Sänkta löner ska ge de nya jobben
"DET ENDA ARBETAREPARTIET" Regeringens "jobbpolitik" vilar på två ben. Det ena är jobbskatteavdraget och det andra är förändringarna i A-kassan. Tanken bakom båda är att de ska stimulera efterfrågan på jobb i ena änden och stimulera utbudet av jobb i den andra. Vad man inte säger rakt ut är att båda delar förutsätter sänkta löner.
Hur Anders Borgs jobbpolitik lyckas beror till mycket stor del hur väl man lyckas motivera människor att ta jobb till lägre löner.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu kommer massor av borgerliga proffstyckare att gå i taket och framhålla att den här artikeln är full av lögner, missförstånd och avsiktliga vilseledningar. Bara så att ni vet. Det beror på att man inte vill tala högt om vad som ligger till grund för den moderata politiken. Varför vill man inte berätta hur man egentligen tänker? Svaret är enkelt. Det blir då uppenbart att dagens moderata politik vilar på samma grund som gårdagens. Att det är arbetaren som ska stå för insatserna i form av sänkta lönenivåer, medan det i huvudsak är andra som kammar hem vinsterna.
De förändringar som alliansen gjort i arbetslöshetsförsäkringen med högre avgifter, hårdare kvalifikationskrav och ett försämrat skydd har gjort att många lämnat A-kassan. De sänkta ersättningsnivåerna i kombination med tvånget att acceptera ett nytt jobb med en lön som ligger tio procent under A-kasseersättningen pressar reservationslönerna neråt. En arbetslös är således tvingad att acceptera ett jobb med en lön som ligger 30 procent under den lön man hade tidigare. En långtidsarbetslös är skyldig att ta jobb med löner som ligger 40-50 procent under den tidigare lönen.
Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, en tankesmedja med starka kopplingar till näringslivets organisationer, uttryckte sig så här när det gäller förändringarna i A-kassan: "Den sänkta ersättningsnivån i form av en tydlig avtrappning i arbetslöshetsförsäkringen bidrar till att reducera reservationslönen..." De fortsatte: "Lönepressen nedåt sker också genom att de starkare incitamenten driver fler arbetslösa att mer intensivt söka arbete."
När Anders Borg och Fredrik Reinfeldt talar om detta låter det så fint. Det handlar om att sänka trösklar för den enskilde så att man lättare tar sig in på arbetsmarknaden. Efterfrågan på jobb ska öka. I verkligheten handlar det om att tvinga ut arbetslösa till lägre löner. Har du en låg ersättning så ökar din motivation att ta ett jobb med en låg lön. Så cynisk är tanken bakom denna politik.
Det är den andra sidan av detta mynt som Borg och Reinfeldt oftare brukar beskriva. Man brukar tala om att det ska bli billigare att anställa. Visserligen brukar man linda in det och mest prata om sänkta arbetsgivaravgifter, men den stora vinsten skulle vara sänkta löner. Borg och Reinfeldt ser att då kommer det att bli fler jobb, om fler som kan anställas för samma lönesumma.
Men ska man lyckas så måste det här kamoufleras på något sätt så att det inte svider lika hårt. Det är här jobbskatteavdragen kommer in. Genom att se till att människor får mer kvar av lönen så märks det inte lika mycket om lönen på det nya jobb man får är lägre än den lön man hade tidigare. Det är som med gungorna och karusellen. Det ena ska kompensera för det andra.
De olika stegen i alliansens jobbpolitik kan sammanfattas så här. 1. De nya jobben ska finansieras med sänkta löner. 2. För att kunna åstadkomma detta lättare så måste människor motiveras att ta jobb med lägre lön. 3. Motivationen ökar man genom sänkta ersättningar och sänkt skatt.
Så nu på söndag så väljer du mellan en jobbpolitik som bygger på alliansens tankar om att jobb skapas genom att arbetstagarna ska konkurrera med sänkta löner eller de rödgrönas politik som bygger på att lönen ska spegla värdet på det arbete som utförs. Du har makten i din hand.