Sänkt villaskatt gynnar storstäderna
PROBLEM. Förutom jobben och jobben var högeralliansens stora valfråga att snabbt avskaffa den hemska fastighetsskatten. Kristdemokraternas Göran Hägglund var härförare och njöt i fulla drag när en enig allians lovade att ta bort skatten i samband med politikerveckan i Visby förra sommaren. Men det har gått grus i maskineriet. Det är inte bara att ta bort en skatt. Bortfallet måste ersättas av något annat. Kanske en ny skatt.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
fyra ståndpunkter i frågan.
Till och med OECD-ekonomer har kritiserat alliansens tanke på att sänka eller helt ta bort fastighetsskatten. Dels för att den gynnar dem som redan har det bra ställt, dels för att en skattesänkning kan skapa den bostadsbubbla som så många varnat för. Villa- och bostadsrättspriserna är redan för höga och utestänger breda folkgrupper från ett eget värdigt boende.
I Danderyd och andra välbeställda förortsområden, i framförallt Stockholm och övriga storstäder skulle man kunna håva in åtskilliga extra tusenlappar i redan välfyllda plånböcker på en slopad fastighetsskatt. Andra kanske skulle få det sämre. Inte minst i glesbygd. Redan de förändringar av fastighetsskatten som sker nästa år pekar ut färdriktningen. Fastighetsskatten minskar med 36 procent i Stockholmsregionen, men bara med 9 procent i glesbygd. Något som visas i en färsk rapport från SCB (Statistiska Centralbyrån).
Hur bortfallet av fastighetsskatten ska finansieras är, förutom vårbudgeten den 16 april, ett av finansminister Anders Borgs problem. På sikt måste något levereras annars knackar snart Villaägarnas riksförbund på dörren, men filtofflorna är på. Det gäller att gå försiktigt fram och inte rusa på som Göran Hägglund vill. Han riskerar ju att få epitet löftesbrytare om inget händer.
Det är alltså inte förvånande att den förr så muntert skattesänkande högeralliansen nu skjuter problemet fastighetsskatten framför sig. Frågan är om skatten ens försvinner under innevarande mandatperiod. Ett första steg, en markering kan vi vänta oss, men inte mer.
Fastighetsskatten drar in omkring 28 miljarder kronor till statskassan, vilket motsvarar kostnaden för barnbidraget. Det är en viktigt skattebas som måste ersättas. Den är alltså inte lätt att konvertera mot andra skatteuttag.
Vill man däremot profilera sig politiskt, och då gärna populistiskt, kräver man förstås att skatten ska bort. Något som kristdemokraternas Göran Hägglund kämpat hårt för utan att egentligen veta vad skattebortfallet betyder för statsfinanser och samhällsekonomi. "Den mest orättfärdiga skatten" lär bli kvar ett tag till. Sedan må påtryckarna i Villaägarföreningen tycka vad de vill.
När det gäller utformningen av den nuvarande fastighetsskatten har effekterna av denna dämpats för många utsatta hushåll på grund av begränsningsregeln. Denna gäller för taxeringsvärden i spannet från 280 000 kronor upp till tre miljoner kronor.
Vad nu än OECD anser kan vi på sikt räkna med att alliansen kommer att avskaffa fastighetsskatten. Svenska folket önskar det, som finansminister Anders Borg uttrycker det. Detta utan att kunna ge trovärdiga alternativ på hur han tänkt sig att finansiera kalaset. Och sedan gäller det förstås att hålla Göran Hägglund på gott humör nu när opinionssiffrorna pekar nedåt.