Sänkning blir chockhöjning
SVEKET. Den borgerliga alliansregeringens vallöfte om sänkta arbetsgivaravgifter har vänts till kraftiga höjningar från årsskiftet. Lättnader som infördes av den socialdemokratiska regeringen sopas bort och några nya finns inte. Det här drabbar nästan alla företag, men främst småföretagen.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Alla försämringarna i socialförsäkringssystemet var av nöden för att få ut de arbetslösa, förtidspensionerade och de sjuka på arbetsmarknaden, eftersom de kraftigt sänkta arbetsgivaravgifterna skulle göra det så mycket billigare och så mycket attraktivare att anställa. Arbetskraftsutbudet måste öka.
Nu har Fredrik Reinfeldt & Co regerat Sverige i snart två månader. Alla försämringar träder i kraft vid årsskiftet. Med råge. Alliansens politik anses av dem själva och deras uppbackare, bli så framgångsrik att man dessutom måste jaga ut dem som redan har jobb, däribland samtliga 400 på Arbetslivsinstitutet och runt 70 000 som har ett Ams-jobb eller går på utbildning, i öppen arbetslöshet.
Alla försämringar träder i kraft vid årsskiftet. Med råge. Som sagt. För nu ryker också företagens rabatter på arbetsgivaravgiften som infördes av den socialdemokratiska regeringen just för att säkra jobben och förmå företagen, främst småföretagen, att nyanställa. Totalt plockas företagen på 4,62 miljarder kronor.
Nedsättningen på fem procent för alla småföretag avskaffas. En rabatt som funnits i åtta år. För en småföretagare med två, tre anställda är det en ökad kostnad på 37 000 kronor. Med en vinstmarginal på fem procent, måste alltså företaget dra in ytterligare 740 000 kronor för att ligga kvar på samma vinstnivå som före försämringen. Kommer företagen att klara det eller hotar uppsägningar?
Enmansföretagens morot, sänkt arbetsgivaravgift med 22 procent till en första anställning, kastas också den i papperskorgen av den nya regeringen. Där försvann runt 50 000 kronor i anställningsstöd.
Vad som händer med nedsättningen av arbetsgivaravgiften på tio procent i stödområde A är ovisst. Den sänkta arbetsgivaravgiften går bland annat till företag i hela eller delar av alla kommuner i Norrbotten, med undantag för Luleå.
Den borgerliga alliansen lovade att slopa arbetsgivaravgiften, så när som de tio procenten till ålderspensionen, i vissa delar av tjänstesektorn. I Norrlands inland skulle alla få den generösa rabatten. Lovat under jippot med bussturnen. Och företag som anställde 19-24-åringar skulle belönas med halverad arbetsgivaravgift eller elva procent. Allt detta skjuts på en oviss framtid. Och det är också ovisst om det går att genomföra. EU lär ha ett och annat att säga om modellen, ur konkurrenssynpunkt.
Den här regeringen börjar hela tiden i fel ända. Först försämringar och ökad arbetslöshet, sedan jobben. Kanske. Mantrat "Jobben, jobben, jobben" ekar allt ihåligare. Vad det i verkligheten handlar om är att sänka skatterna, mest för de högavlönade och välbärgade. Högerpolitik av gammalt, känt märke, men som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, vis av erfarenheten, visste att de inte kunde gå till val på.
Jobben överlämnas åt marknadskrafterna som stärks genom att de arbetslösas och sjukas privatekonomi försvagas. Istället för sänkta arbetsgivaravgifter ska företagarna få billigare arbetskraft genom pressade löner. Och då kommer de nya jobben. Eller ...?