Samma mönster bara syftet varierar
FÖRSTA MAJ. Främlingsfientligheten har sin grogrund i vargdagslivet, sa SSU:s ordförande Jytte Guteland och citerade Olof Palme. Till det kan läggas att i vardagslivet planteras också föraktet för de svaga. Mönstret är detsamma. Misstänkliggörandet.
SSU:s ordförande Jytte Guteland citerade Olof Palme när hon kom in på invandrarnas svårigheter att bli accepterade och respekterade.
Foto: Maria Johansson
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Första majtåget var kort och på Rådhustorget rådde ingen besvärande trängsel. Man kan alltid skylla på vädret. Det var för vackert. Piteborna stannade hemma för att njuta av majsolen eller få utlopp för uppdämda behov av vårbruk.
Att inte någon imponerande hop samlats på Rådhustorget kan ha berott på att huvudtalaren var Jytte Guteland och inte något "tungt namn". Å andra sidan kunde man kanske förvänta sig att många var nyfikna på SSU:s nya ordförande. Hon leder ju, så att säga, socialdemokraternas plantskola.
En sista bortförklaring kan testas; Piteå är rött, hela Norrbotten är rött. Den Stockholmscentrerade högerregeringen känns avlägsen och ofarlig. Det sistnämnda är givetvis en villfarelse. Alla beslut som tas i riksdagen, där den allierade borgerligheten har majoritet, påverkar hela landet.
Även Pitebor och norrbottningar i allmänhet, oavsett politisk styrning i kommuner och landsting.
Jytte Guteland hade många ämnen på sin lista. Röda Norrbotten fick beröm för sin framtidstro och sin satsning på utveckling av gruvnäringen, spjutspetsforskningen på bioenergiområdet och att här finns landets snabbast växande turistnäring.
En dag, helst i morgon eller åtminstone på måndag, ska näringsminister Maud Olofsson förhoppningsvis bli varse denna landsändas potential och förstå att den måste tas tillvara för hela landets fromma. Även Europa behöver Norrbotten. Till det kan vi återkomma senare.
Olof Palme citeras ofta av socialdemokraternas kvinnliga ledare. Mona Sahlin gör det. Jytte Guteland gjorde det när hon kom in på invandrarna och deras svårigheter att få bli en riktig svensk. I tal 1965 sa Olof Palme att främlingsfientligheten har sin grogrund i vardagslivet. Det som sägs människor och människor emellan, hemma vid köksbordet, i bastun, ute på gatan, på middan i goda vänners lag.
Okunskapen gör människorna till lätta offer för den som medvetet går in för att skapa rädsla och misstänkliggöra. "Dom tar våra jobb, dom tar våra kvinnor. Håll Sverige rent ".
I vardagslivet planteras och gror också föraktet för samhällets svaga. Sjuka, handikappade, arbetslösa, pensionerade misstänkliggörs. "Dom tar våra pengar. Lever på bidrag istället för att arbeta och försörja sig. Fuskare. Bidragsfuskare."
Aldrig tidigare har svenska folket så till den grad misstänkliggjorts och anklagats för fusk och bedrägeri med statliga medel som i denna tid med den högerledda Alliansen i regeringsställning.
Uppblåsta siffror på bidragsfusk görs till sanningar som berättigar riksdag och regering till beslut om hårdare regler och sämre ersättningar. De som behöver samhällets stöd vacklar, medan den välmående medelklassen och de på kapital rika bäddas in i nya miljoner, miljarder.
När finansminister Anders Borg, m, säger att han vill lyfta på varje sten för att se om där finns något utanförskap, är det knappast utanförskapet han bryr sig om. Det han bryr sig om är pengarna. Om där finns något att dra in på de långtidsarbetslösa, de lågutbildade, de av monotont, lågavlönat arbete utslitna och söndervärkta.
För pengarna är han rädd om. Han vill inte gå till historien som ännu en ekonomiskt ansvarslös borgerlig finansminister. Skattesänkningarna ska vara finansierade. Ändamålet helgar medlen.