I den allra första Sifo-mätningen från januari år 1967 noterades Socialdemokraterna för 42 procent. Ingen gång under året var S under 40 procent. Detta att mäta partisympatier var inte nytt men 1967 började Sifo med återkommande månadsmätningar. Ganska snart tog Sifo-undersökningarna en stor plats i debatten. För många ledarskribenter blev mätningarna en räddningsplanka. Om de egna ökat med med två procentenheter kunde partiledningen få en klapp på axeln. Hade ett motståndarparti backat lika mycket kunde det vara läge att spekulera om partiledarens framtid.
Ganska snart utvecklade partisekreterarna en teknik för att kommentera. Om mätningen visade ett minus på två procentenheter för det egna partiet lät det ungefär så här:
”Nu ska vi komma ihåg att detta är en opinionsmätning, med all statistisk osäkerhet som förknippas med den typen av undersökningar. Det krävs långa undersökningsperioder för att tillmäta dessa pejlingar något värde. Mitt intryck efter många resor ute i partiorganisationen är att vinden har vänt och att stämningen är mycket god.”
Om det istället kom rapporter om två procentenheter upp var tongångarna andra:
”Den här mätningen bekräftar vår egen känsla, att vi just nu har vinden i ryggen. Alltfler väljare sympatiserar med den politik vi för och nu när de konkreta resultaten märks i plånböckerna var det väntat att vi skulle få ett ökat stöd. Men jag vill påminna om att det krävs ett fortsatt hårt vardagsslit för att stå emot attackerna från våra politiska motståndare.”
Det finstilta, att förändringar inom vissa marginaler inte var statistiskt säkerställda, brukade inte förhindra långtgående analyser om de egnas förträfflighet och motståndarnas snara sammanbrott.
År 1967 ledde Tage Erlander regeringen. Det hade han gjort sedan 1946. Först i september 1967 gick Sverige över till högertrafik. Politiskt ansvarig för denna omläggning var kommunikationsminister Olof Palme. Den utmärkta popgruppen The Beatles från Liverpool kom under året med låten All You Need is Love. Sveriges Radio erbjöd lyssnarna hela tre kanaler. P 3 var en melodiradiokanal med lätt musik som retade dragspelsälskande äldre män. Folkpartiet var näst största parti och under året valdes tångfabrikören Sven Wedén till partiledare.
Socialdemokraterna var alltså störst i den första mätningen år 1967 och så har det varit i varenda mätning sedan dess. Fram till januari 2016. I den mätningen noterades Moderaterna för 25,6 procent och blev med det landets största parti. S rasade till 23,2, den allra lägsta siffran sedan undersökningarna inleddes. När man ska visa allvaret kommer noteringen ”det är sämre än på Juholts tid”.
Kommande mätningar får visa om det är fråga om ett trendbrott. Ska Moderaternas framgångar leda till att väljare som hoppat av till SD återvänder? Kan S vända utvecklingen?
Det blir en spännande och kanske avgörande vårtermin i svensk politik.
Jag tror att Luleås kommunalråd Niklas Nordström har helt rätt då han säger att Stefan Löfven har ett starkt stöd i rörelsen. Han kommer att få stöd för eventuella beslut om regeringen. Och S-debattören Daniel Suhonen har också rätt när han noterar att det socialdemokratiska partiet försvunnit i debatten. År 1967 hette partisekreteraren Sten Andersson, en repliksnabb man som hade en förmåga att placera S i debattens centrum. Men det var enklare under en tid då Sverige bara hade en enda tevekanal.
Till veckan är det nomineringsmöte i Iowa och med det startar processen inför presidentvalet 8 november. Hillary Clinton är storfavorit i Iowa. En knapp seger kan bli ett bakslag, ”vann hon inte med mera?” Clinton och Kanadas progressive premiärminister Justin Trudeau kan bli en nödvändig motvikt till europeiska politiker på högerflygeln, som Polens Beata Szydlo och Ungerns Viktor Orban.
All heder till arrangörerna av SM-veckan i Piteå. Chanserna att få ordna en WC-tävling måste ha ökat efter årets succé. Ha en fin vecka i hela Norrbotten!