Samhällsklyftorna ökar alltmer

högerpolitik Högerregeringen kommer ständigt under det dryga år som de har kvar i regeringsställning till valet i september 2010 påminnas om sitt systemskifte. De som gynnat de redan välbeställda på de sämre lottades bekostnad. Samhällsklyftorna har ökat.

Sämre. Det är drygt ett år till nästa riksdagsval. Fredrik Reinfeldt hoppas att det svenska EU-ordförandeskapet ska ge högeralliansen ett extra lyft inför det kommande valet, men allt fler människor har fått det sämre under högerregeringen.

Sämre. Det är drygt ett år till nästa riksdagsval. Fredrik Reinfeldt hoppas att det svenska EU-ordförandeskapet ska ge högeralliansen ett extra lyft inför det kommande valet, men allt fler människor har fått det sämre under högerregeringen.

Foto:

Piteå2009-08-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Verkligheten talar sitt tydliga språk när det gäller trygghet och solidaritet. Inkomstklyftorna ökar i dag betydligt mer hos oss än i andra västeuropeiska länder. För allt fler lågavlönade hushåll räcker det inte i dag med två inkomster för att få ekonomin att gå ihop.
Alltför många tvingas leva på marginalen. Inte minst beroende på den accelererande arbetslöshetskrisen.
Samtidigt har vi fått en regering som försämrat a-kassan, sjukersättningen och förtidspensioner. Medan förmögenhetsskatten tagits bort. Allt för att berika de som redan är rika. Med allianspolitiken har allt fler det svårare att få debet och kredit att gå ihop. Reinfeldts regering sparkar nedåt och kramar uppåt. Klassklyftorna har därmed ökat.

Sverige är ett i grunden rikt land. En rättvis fördelningspolitik vore ingen omöjlighet. Om viljan fanns. Vad vill egentligen den borgerliga regeringen med välfärden? Är det bara människorna i Täby eller i Danderyd och Vellinge och andra moderatledda förorter till våra storstäder som ska premieras? Frågorna är fler än svaren medan oron för framtiden ökar hos allt fler. Är vi åter på väg mot det gamla klassamhället?
Det som dominerar den politiska debatten, som ett självspelande piano, är de försämringar av välfärden som alliansen genomfört och tydligen fortsätter planera att genomföra. Skattesänkningarna, de så omtalade, har vanligt folk inte sett så mycket av. De försvann med höjda a-kasseavgifter och andra pålagor i socialförsäkringssystemet.
En ryckig politik som ger med ena handen och tar tillbaka något med den andra väcker självfallet misstro bland dem som drabbas hårdast.

Menar alliansregeringen att det inte spelar någon roll att sjuka och arbetslösa i slutändan får betala skattesänkningar för friska med jobb?
Går detta medborgarna förbi? Knappast. Människor glömmer inte så lätt.
Högeralliansen och Reinfeldt hoppas naturligtvis att allt som hittills gjorts ska vara glömt i september 2010. Men han kommer ständigt att bli påmind om de orättvisor som allt fler ser. Inte minst av den rödgröna oppositionen.

Moderata strateger, och Fredrik Reinfeldt insåg inför valet 2006, att det var omöjligt att vinna ett riksdagsval i Sverige på det enda budskapet "sänk skatten", då ändrade man taktik och började prata om att ställa upp för de små och svaga i samhället - det nya arbetarpartiet blev ett begrepp, men i dag är detta glömt. Det blev inte vad de lovade.
Tveklöst har Moderaterna har varit skickliga i sin politiska marknadsföring, men om varans innehåll inte överensstämmer med förpackningen blir människor misstänksamma. Trygghet och solidaritet har alltid varit bästa drivkraften för utveckling i vårt samhälle.
Moderaterna och dess högerallians får säkert svårt att upprepa tricket en gång till. Svenska folket kommer knappast att gå på bluffen ännu en gång. Nu med en samlad opposition blir valet om drygt ett år en tuff uppgift för de borgerliga partierna.

För vilka har under högeralliansens tre år vid makten fått mer i plånboken? Inte den ensamstående mamman, inte den arbetslöse eller långtidssjuke, inte den lågavlönade i vård och omsorg, inte pensionären.

Läs mer om