Sälj inte ut Vattenfall

PRIVATISERINGAR Näringsminister Maud Olofsson (C) vill sälja ut delar av Vattenfall. Det klargjorde hon i en debattartikel på DN debatt i går söndag. De pengar som frigörs vill hon använda som riskkapital för utvecklande av framtida energiteknik och till satsningar Norrlands inland.

Maud Olofsson (C) är beredd att ge grönt ljus för en utförsäljning av delar av bolaget Vattenfall.

Maud Olofsson (C) är beredd att ge grönt ljus för en utförsäljning av delar av bolaget Vattenfall.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Piteå2010-08-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det gemensamma ägandet av några av de bolag som förvaltar våra viktigaste naturtillgångar är en av de stora skiljelinjerna i svensk politik. De borgerliga partierna har genom årtionden störts av statligt ägande i dessa bolag, och i grunden velat sälja ut och privatisera, medan oppositionen har värnat om den gemensamma kontrollen över dessa naturtillgångar. Bolaget Vattenfall har varit en sådan vattendelare. Det blir än tydligare i och med det centerpartistiska utspelet.

Vid en första ytlig anblick kan centerledarens utspel verka sympatiskt, det vill säga om man bortser från själva utförsäljningen av delar av Vattenfall och bara koncentrerar sig på vad hon vill göra med pengarna. Maud Olofsson föreslår att tio miljarder ska satsas på ett spjutspetsföretag, Framtidsenergi AB, som tillsammans med privata aktörer ska investera i framtidens energilösningar och nya gröna jobb i Sverige. Detta för att avhjälpa den situation som råder i dag med brist på riskvilligt kapital och kraftfulla svenska industrialister som kan ta tekniken från testlabben till marknaden.

I debattartikeln skriver centerledaren: "För att möta de alltmer akuta klimathoten och samtidigt öka svensk konkurrenskraft i omställningen till en klimateffektiv ekonomi måste vi undvika denna "dödens dal" och tvärtom snabba på utvecklingskedjan. Då måste vi också vara beredda att pröva nya former av offentlig-privat samverkan. Det finns utrymme och behov av fler aktörer som är beredda att ta risker och investera i utveckling och produktion av framtidens energiteknik i Sverige."

Näringsminister Maud Olofsson lanserar också tanken på att delar av vinsterna från en delprivatisering av Vattenfall också ska användas till satsningar i Norrlands inland. Detta ska ses som att delar av de historiska vinsterna i vattenkraften ska återföras till de regioner där vinsterna alstrats.

Tanken i sig är inte fel. Det behövs mer riskvilligt kapital för att stödja den lokala utvecklingen. Frågan är bara hur pengarna ska frigöras och om de gör störst nytta i en investeringsfond eller om de kan användas mer effektivt om de återförs direkt till de regioner och kommuner som berörs.

Maud Olofsson kan säkert plocka poäng här och där med tankarna kring användningen av vinstpengarna från en utförsäljning av Vattenfall. Men faktum är att hon inte alls behöver sälja Vattenfall för att kunna åstadkomma detta. Hon har som näringsminister suttit i en regering som kunnat genomföra dessa satsningar när helst de velat. Det hade bara varit att prioritera denna fråga.

Istället har man valt att prioritera andra saker. Därför ekar Maud Olofssons ord mycket tunt. Det känns mest som om hon är ute efter att förbättra Centerns miljörykte efter kärnkraftshaveriet.
Att centerledaren dessutom motiverar utförsäljningen med att staten inte ska vara storägare i utländska kol- och kärnkraftverk gör inte saken bättre. Som ägare hade man kunnat sätta stopp för detta för länge sedan genom att vara mer aktiv som ägare. Det är uppenbarligen lättare att sälja än att utöva inflytande och ta ansvar.

En delutförsäljning av Vattenfall är bara början. Att avsluta statligt ägande handlar om ideologi för borgerligheten. Därför kommer det inte att sluta här. Vi måste värna den gemensamma kontrollen över våra naturtillgångar. Du har makten att göra det den 19 september. Sälj inte ut vårt gemensamma inflytande genom en röst på alliansen.
Läs mer om