Så fixas en armé bidragstagare

STATISTIK. Utanförskapet, framgångsrikt lanserat av allianspartierna i valrörelsen, är en bluff, enligt en ny rapport. Miljonarmén av arbetslösa och bidragsberoende är skapad genom missbruk av statistik. Utanförskapet är istället, i huvudsak, den trygghet som omfamnar oss när vi blir sjuka, arbetslösa eller utsorterade från arbetsmarknaden.

Den som stannar hemma, däckad av flunsan, hamnar i det utanförskap som  regeringen,  enligt en ny rapport, skapat genom att  ägna sig åt avancerad manipulation med statistik.

Den som stannar hemma, däckad av flunsan, hamnar i det utanförskap som regeringen, enligt en ny rapport, skapat genom att ägna sig åt avancerad manipulation med statistik.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Piteå2008-04-03 00:15
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Sverige finns ersättning vid arbetslöshet, sjukdom, förtidspensionering, försörjningsstöd, föräldraledighet och vård av barn i offentlig statistik och siffrorna är höga. Inte för att svenskar är sjukare och mer arbetslösa än andra, men för att Sverige har hög sysselsättning kombinerad med ett starkt socialförsäkringssystem som omfattar alla. Desto fler i arbete, desto fler omfattas av och nyttjar sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring.
I rapporten Innanför "utanförskapet", hävdar författarna att detta, i sig något positivt, av allianspartierna i valrörelsen vändes till något negativt och genom missbruk av SCB:s statistik skapades utanförskapet. Ett begrepp som fick stort genomslag i väljarkåren och som använts för att legitimera försämringen av trygghetsförsäkringarna.

Rapporten har författats av Bo Jangenäs och Levi Svenningsson, båda med decenniers erfarenhet inom Arbetsmarknadsverket. Utredningen är gjord på uppdrag av Arbetarrörelsens tankesmedja och hur väl skickade författarna än är, riskerar rapporten att avfärdas som en partsinlaga. Oavsett vad; moteld har ännu inte anlagts och materialet är högintressant.
Har du drabbats av flunsan och varit hemma från jobbet? Eller varit arbetslös en månad eller två? Då tillhör du Alliansens utanförskap och dem som ska räddas med försämrad sjukersättning och a-kassa. I utanförskapet hamnar alla som inte arbetar om det så bara handlar om ett par dagar och om det så är på grund av 40 graders feber. Vem trodde det?

I finansplanen för 2008 skriver regeringen :"Sverige har i dag ett stort utanförskap. Över en miljon svenskar får sin försörjning från olika ersättningssystem". För att få ihop den miljonen har regeringen, enligt rapporten, tagit SCB:s årsstatistik över ersättningsdagar, plussat på med karensdagar och arbetsgivarnas sjuklönedagar, dividerat totalsumman med en helårsarbetstid och ur statistiken över dagar med ersättning trollat fram 1,1 miljoner människor som på heltid hämtar sin försörjning från socialförsäkringarna istället för att arbeta. Hå å hej med farbror Frej. Eller snarare; farbror Borg.
I själva verket är det ungefär 450 000 personer, övervägande förtidspensionä rer, som enbart får sin försörjning från något av trygghetssystemen. Den absoluta majoriteten i "utanförskapet" har också andra inkomster, de är anställda eller egenföretagare. Någon gång under året har de fått sjukersättning, a-kasseersättning eller försörjningsstöd, men sedan är de åter i arbete.

Även om den borgerliga alliansregeringens siffror är starkt överdrivna har Sverige, högkonjunkturen till trots, en arbetslöshet på dryga sex procent. Det är dubbelt upp mot vad som gällde för nitton, tjugo år sedan. Kärnan i det verkliga utanförskapet består av förtidspensionerade, långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa och de har inte fått del av högkonjunkturens frukter, även om näringsminister Maud Olofsson hävdar det.
För de utsorterade från arbetsmarknaden, de utslitna, de som saknar den utbildning och kompetens som efterfrågas har livet bara blivit sämre. Inget jobb som de får eller kan ta och den redan svaga ekonomin har urholkats av sänkta ersättningar och devalverats när andra grupper fått jobbskatteavdrag i kompensation för höjda skatter och avgifter.

Rapportförfattarna vill ha en förnyad arbetsmarknadspolitik. Den regering som på allvar vill se det verkliga utanförskapet minska måste ta itu med villkoren i arbetslivet och ge Arbetsförmedlingen resurser att hjälpa dem som fastnat i lång och återkommande arbetslöshet.
Läs mer om