Aprilvädret med sina växlingar har gjort påskveckan spännande, ibland sol, ibland regn. Så ska det vara om det ska bli en riktig vår, sa grannen och han brukar ha rätt.
I den verklighet som heter politik är det också vår. Den 15 april presenteras regeringens vårbudget, som framförallt syftar mot nästa budgetår 2016.
Vårändringsbudget är ett nytillskott i det politiska vokabuläret. Regeringen kan komma med vissa ändringar och tillägg i den liggande budgeten. I övrigt blir det att vänta till nästa år innan regeringen kan ta ett helhetsgrepp över ekonomin.
Tilläggsbudgeten ger är ändå regeringen en första möjlighet att ändra i den borgerliga budget som man hittills haft att arbeta med. Bara det positivt. Decemberöverenskommelsen, som slöts mellan sex partier, där Sverigedemokraterna lämnades utanför, gör att minoritetsregeringar lättare kan regera. Detta genom att företrädare för oppositionen lägger ned sina röster och släpper fram det största riksdagsblockets budget. I detta fall S/MP-budgeten med stöd av Vänsterpartiet.
De rödgröna väljarna är säkert tillfreds med att Vänstern kunnat bilda en regering, men i grunden var det förstås inte en borgerlig politik man valde. Något som man nu under en period får administrera.
Borgerliga väljare å sin sida röstade på politiken men inte på regeringen.
Krångligt? Visst, men nu ska det bli ordning och reda. I alla fall delvis. De två traditionella blocken måste nu försöka nå samförstånd även i frågor där åsikterna kan gå isär. Det lär bli bråda dagar för regeringen att formulera vad som ska läggas fram om drygt en vecka, men det mesta vet vi redan. Det kan därför kännas bra för både politiker och oss andra med några avkopplande dagar under en påskhelg.
Påskafton i dag och påskbordet står redan och stampar i tamburen. Det bästa med påsken är att vi slipper julens alla stressmoment. Inga julklappslistor. Inget spring efter en det ena än det andra. Nu kan vi koppla av. Påsk är en stilla högtid. Nästan som vardagen, men med lite gulkant (alltså inte guldkant).
Vad vi gör i övrigt? Vi uppskattas köpa mat för 7,2 miljarder kronor under påskveckan. Detta jämfört med 5 miljarder kronor en vanlig vecka. Inte klokt egentligen; mat för dryga sju miljarder!
Vi klämmer i oss mycket godis. Alla dessa påskägg med lösgodis. Per år smäller vi i oss nästan 20 kilo godis per person och en beskärd del av dessa kilon just nu. Påsk är dessutom traditionellt äggformad. Enligt uppgifter äter vi 60 miljoner ägg under påskhelgen. Även om vi bortser från äggfrossan under påsken äter vi enligt statistik 200 ägg per person och år. Inte illa.
Angående ägg tillhör det påskens traditioner att dela ut vackert dekorerade påskägg med hemligt innehåll. De ska framförallt innehålla något som ger positiva vibrationer. Jag ger mitt påskägg till alla ungdomar som kämpar för att få ett jobb. Stå på er. Vi går så sakteliga mot bättre tider.
Påskriset, för det ska självfallet delas utan sina mjuka och färggranna fjädervippor, ger jag till Trafikverket och alla tågentreprenörer. Inställda tåg och förseningar är vardag. Påskhelgen är inget undantag. Så var det inte på gamla SJ:s tid, säger en som alltid pendlat.
Fortsatt glad påsk !