S måste skärpa sin politik

SYSTEMSKIFTE. Alliansregeringen visar numera helt osminkat sitt rätta ansikte. För moderaternas del är allt tal om det nya arbetarpartiet som bortblåst. En regering för hela Sverige är inte skönjbar utan mer en regering för de redan välbeställda.

Alliansregeringens fyra partiledare håller fortfarande god min i elakt spel allt medan ett systemskifte genomförs som skapar ökande klyftor och otrygghet för allt fler i samhället.

Alliansregeringens fyra partiledare håller fortfarande god min i elakt spel allt medan ett systemskifte genomförs som skapar ökande klyftor och otrygghet för allt fler i samhället.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2009-06-13 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu är det skördetid. Vi upplever en högerregering som satsar på sänkta skatter för dem som redan har och som försämrar välfärdssystemen för dem som är sjuka, arbetslösa eller förtidspensionerade. Det från högeralliansens så viktiga systemskiftet genomförs, men med mediala dimridåer och de små stegens politik. Skickligt men också så genomskinligt.
Snabbt levererade alliansregeringen försämringar i a-kassan. Nu i en växande arbetslöshetskris ser vi resultatet av detta misslyckande.
Allt fler måste vända sig till kommunerna för att få försörjningsstöd. Kostnaderna för detta galopperar. Många av landets kommuner kommer att tvingas höja skatten nästa år.

För att klara människors uppehälle måste dessutom allt fler kommuner dra ner på skolan, på äldreomsorg och teknisk förvaltning. Den enes bröd, den andres död. Något stöd från den regering som i grunden skapat den situation som gjort att allt fler arbetslösa står utan a-kassa lär inte kommunerna få. Dra åt svångremmen är budskapet från finansminister Anders Borg (M), men hur går det när alla hålen i svångremmen redan är åtdragna?
Bilden av en öppen och lyssnande borgerlig regeringen, som Fredrik Reinfeldt utlovade när han tillträdde som statsminister, blev inte långvarig. Kvar blev ett antal malliga moderater som besitter alla de viktigaste posterna i regeringen. Lyssnar på medborgarna gör man inte.

Nu har regeringsalliansen haft något tur med att den rödgröna alliansen haft stora födslovåndor, och att Mona Sahlin haft svårt att övertyga sitt parti om den politiska vägen, men det är fortfarande god tid till valet om drygt ett år. Socialdemokraterna borde kunna utnyttja den ekonomiska krisen och arbetslöshetskrisen till sin fördel, men då måste man bli tydligare, rakare och tuffare. Taktiken inför EU-valet förskräcker. Nu måste en skärpning till.
Enligt den borgerliga modellen ska allt fler kunna få sina behov av vård och omsorg genom privata lösningar. Det är den borgerliga högeralliansens systemskiftespolitik med sitt budskap om individens frihet, där friheten begränsas till dem som återfinns på samhällets solsida med bra jobb och god inkomst medan övriga får klara sig bäst de kan.

Helt klart är att människor med sämre resurser har fått det allt svårare att hävda sig under högeralliansens snart tre år vid makten. Det är alltför många som ställts vid sidan. Ungdomar, ensamstående mammor, invandrare och många av våra äldre har fått det sämre.
Vart sjätte förskolebarn lever i ett hushåll där inkomsten ligger under socialbidragsnormen. Barngrupperna på dagis har utökats, medan personalen dragits ner. Inom sjukvården och äldrevården är det allt färre som tar hand om allt fler. Konsekvenserna av detta ser vi varje dag. Det finns revor i välfärden, där socialdemokrater måste ge tydlig vägledning in i framtiden.
En majoritet av svenska folket vill inte ha systemskifte. De vill behålla sin trygghet, den trygghet de kämpat för i decennier.
Läs mer om