S måste bli rakare och tydligare
valförlust Den europeiska socialdemokratin har bekymmer. Valet i Tyskland i söndags blev den största valförlust som det 150-åriga Socialdemokratiska partiet någonsin råkat ut för. Partiet tappade nära 15 procent av sina väljare. Omkring 5 miljoner röster försvann.
I den tyska riksdagen, blir det en högerregering de närmaste fyra åren. Risken är att vi får se samma utveckling i Storbritannien. Nu gäller det för Mona Sahlin att formulera en tydlig och vinnande politik för S och för Sverige.
Foto:
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Willy Brandt tvingades avgå sedan Östtyskland placerat spionen Günter Guillaume i Willy Brandts kansli.
Sedan kom en lång period med Helmut Schmidt (S) som förbundskansler. Från 1974 fram till 1982. Sedan blev det paus med CDU/CSU och Helmut Kohl vid makten till 1998, då Gerard Schröder tillträdde som förbundskansler och fortsatte som regeringschef fram till valet 2005.
Valet 2005 blev en vattendelare för Socialdemokraterna i Tyskland.
Partiet gick in i den stora koalitionen tillsammans med CDU och med Angela Merkel som förbundskansler. Inte lyckat. Snart blev det öppna konflikter mellan vänster och höger inom partiet. Motsättningar som har fortsatt och fortsätter nu efter förbundsdagsvalet.
För Socialdemokraterna blev årets val ett bittert nederlag. SPD måste nu hitta fram till enighet mellan de olika fraktionerna för att formera en ny partiledning, vilket sannolikt kommer att ske i samband med kongressen i november, men det blir ändå tunga år i opposition.
Samtidigt som partiet måste ta hänsyn till det växande Die Linke, vänsterpartiet, där den gamla SPD-ledaren Oskar Lafontaine är frontfigur.
De tyska socialdemokraterna är inte ensamma om att tappa mark. För den europeiska socialdemokratin har de senaste åren bestått av bakslag efter bakslag.
I Frankrike är socialiströrelsen djupt splittrad på grund av interna strider.
I Storbritannien har Gordon Brown allt större bekymmer för att hävda labour som regeringsparti.
I de senaste opinionsmätningarna skiljer det mellan 12 och 16 procent mellan tories och labour inför det parlamentsval som senast måste ske i juni nästa år. Det finns mycket litet som talar för att Gordon Brown kan vända båten även om under har skett förr.
Vid labours pågående partikongress i Brighton har han försökt ingjuta nytt hopp i sitt parti genom att kritisera bankers grinighet och finansmarknadens dåliga moral. Frågan är om det räcker för att vända opinionen. Nu när till och med det liberala partiet i vissa opinionsmätningar är större än labour.
Gordon Brown gjorde en taktisk felsyn när han efter att ha efterträtt Tony Blair som premiärminister inte bestämde sig för nyval.
Han hade goda opinionssiffror och hade kunnat vinna ett nyval, och därmed haft ytterligare ett par år på sig för att formera en trovärdig politik.
I dag lutar allt åt att tories blir vinnare i nästa parlamentsvalet.
Sannolikt den 4 maj 2010.
När vi så kommer till 2010 är frågan om Mona Sahlin, och våra egna socialdemokrater, kan hitta ett vinnande koncept. Hittills ser det hyggligt ut för den rödgröna koalitionen, även om avståndet mellan blocken är opinionsmässigt försumbar.
Den socialdemokratiska partikongressen i månadsskiftet oktober/november blir avgörande för utgången av valet 2010. Får vi då en långsiktigt strategiskt riktig politik med klara besked om framtidens välfärd finns stora möjligheter att Mona Sahlin kan övertrumfa Fredrik Reinfeldt även om denne som politisk ledare har ett klart större förtroende än Sahlin.
Och glöm inte att Jens Stoltenberg (S) i Norge gått emot den europeiska trenden liksom Socialdemokraterna i Portugal. Det går att vinna val.