Sedan många år tillbaka samarbetar Socialdemokraterna i de sex nordligaste länen (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg) nära med varandra kring både politik och personfrågor. Det kan handla om att lyfta gemensamma regionalpolitiska krav eller om att driva skogslänskandidater till partiets beslutsorgan.
Matematiken är enkel. Var för sig är de enskilda S-distrikten inte så starka. Men tillsammans blir de en maktfaktor att räkna med.
Ombuden från de sex nordligaste S-distrikten brukar utgöra ungefär en tredjedel av ombuden på partikongresserna.
Det gör att röststarka skåningar, stockholmare och göteborgare inte kan diktera S-politiken på egen hand. De måste ta hänsyn till kraven även norrifrån.
Under sitt ordförandeår har Fredrik Lundh Sammeli ambitionen att både stärka och förnya skogslänssamarbetet. "Nivån behöver höjas och påverkansarbetet mot regeringen måste förstärkas. Därför sjösätter vi nu det vi kallar regionforum där vi lyfter för oss viktiga frågor", säger han.
Det första, historiska, regionforumet genomförs i riksdagshuset i Stockholm under onsdagen. Landstingsråd, kommunalråd, riksdagsledamöter och andra socialdemokratiska tungviktare från skogslänen samlas för att diskutera regionala utvecklingsfrågor.
På plats finns även ett helt koppel med centrala S-företrädare – arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, näringsminister Mikael Damberg, civilminister Ardalan Shekarabi, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Katarina Berggren, ny biträdande partisekreterare.
Vi får hoppas att de – och andra i regeringen – förstår vikten av att snabbt omsätta alla goda idéer i praktiken.
Valresultatet 2014 förpliktigar och ger ett klart besked. Väljarna i norr har stora förväntningar på det regeringsledande partiet. S hade sitt överlägset starkaste väljarstöd i Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten.
Det gäller att leva upp till förtroendet och leverera ett antal satsningar som ger avtryck i verkligheten i norra Sverige.
En mer aktiv regional utvecklingspolitik ligger dessutom helt i linje med partiets tillväxt- och jobbambitioner. Det handlar inte om investera i stad eller land, utan både och. Sverige behöver, förenklat uttryckt, både tunnelbanan i Stockholm och Norrbotniabanan.
Det gäller att ta tillvara även den utvecklingspotential som finns i skogen, gruvorna, älvarna, besöksnäringen i fjällvärlden, livsmedelsproduktionen på landsbygden med mera.
Rimligen är det även något som regeringschefen Stefan Löfven ser och förstår. Med sin norrländska bakgrund framstår han närmast som en personlig garant för att regeringen ska fungera som hela landets regering.
Löfven får dock inte vänta för länge. En mandatperiod går rasande snabbt – och det gäller att hinna visa resultat långt före valdagen 16 september 2018.