(S)-alternativ för minskade klyftor

budget. Samtidigt som socialdemokraterna i den senaste Temo-mätningen ökat sin andel i väljaropinionen till 37 procent, och tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet har en majoritet bland väljarna, presenterade partiet sin första skuggbudget.

Piteå2006-10-28 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Något ovant var det förstås att i opposition för första gången på tolv år presentera en budget, men ack så viktigt. Det är är nödvändigt att vid varje tillfälle som ges tydliggöra skillnaderna mellan den nya högerregeringens politik och den som socialdemokraterna står för.

Mycket av det som presenterades kände vi igen från det socialdemokratiska valmanifestet. Det handlar om att förstärka a-kassan, att förbättra ersättningen för de sjuka och för de förtidspensionerade. Det handlar inte om, att som högeralliansen, sänka inkomstskatten med 40 miljarder utan om att förstärka för dem som finns längst ner på samhällsstegen.



Medan den borgerliga budgeten ökar klyftorna är skuggbudgeten ett instrument för att utjämna skillnaderna och återupprätta den välfärd som till delar raserades under 1990-talets nedskärningsår, och som det tidigare inte funnits ekonomiska muskler att helt återställa.

För en verkningsfull socialdemokratisk opposition är det nödvändigt att vara tydlig med alternativen till högerregeringens systemskiftespolitik. Alternativen till en borgerlig budget för de redan välbeställda måste vara skarp.

Vi kan bara se på hur den borgerliga budgeten slår mot invånarna i Piteå. Enbart här skulle sänkt a-kassa för de första 200 dagarna beröra drygt 1 000 arbetslösa. Sänkt a-kassa till 65 procent av lönen berör nästan 1 350 personer! Sänkt tak i sjukersättning, föräldrapenning och havandeskapspenning drabbar omkring 7 500 personer i bara i Piteå.



Skalar man av högeralliansen det politiska utanverket, så finner man snart de gamla kända argumenten om sänkta skatter och sämre bidragsnivåer. Allt i en brygd som ökar klyftorna och minskar tryggheten. Att ersättningen till förtidspensionärer försämras från dagens 93 procent till 80 procent förbigås med borgerlig tystnad. Vem hörde ett knyst om detta under valrörelsen?

Däremot ska förmögenhetsskatten halveras och på sikt tas bort. Sänkt inkomstskatt gynnar alltid de högavlönade. Medan en deltidsarbetande ensamstående mamma i ett låglönejobb får vara glad om hon får behålla den lön hon har i dag när den höjda avgiften för a-kassan är betald och ersättningen för vård av sjukt barn försämras.



På tal om jobben. Det är märkligt att den borgerliga alliansen på allvar menar att det alltid står en rad lediga arbetsuppgifter med god lön och trygg anställning och väntar på den som är arbetslös.

När högerregeringen i sin första budget fick chansen tala om hur de nya jobben skulle skapas var svaret mer än luddigt. Vi ska fixa jobben, heter det. Men hur? Inget svar. Den annars så talföre arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin blir de arbetslösa svaret skyldig. Inte ett ord till de 14 000 öppet arbetslösa i Norrbotten.



Samtidigt hör vi allt mer, som ett politiskt mantra, att högerregeringen fått mandat av det svenska folket för sin destruktiva politik, och att all opposition därmed borde hålla tyst. Det tycks till och med som att det nya arbetarpartiet (m) menar att den samlade fackföreningsrörelsen ska hålla tyst och inte slå vakt om sina medlemmars intressen. På annat sätt kan man inte tolka de angrepp som nu sker på fackföreningsrörelsen och dess kritik mot a-kasseförsämringarna.

Facket ska självfallet inte böja sig för den nya högerpolitiken.