RUT-avdrag eller inte

Piteå2010-03-17 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Debattens vågor går just nu höga om avdrag för så kallade hushållsnära tjänster. Påståendena är många och yviga. Enligt regeringsföreträdare och arbetsgivarorganisationen Almega har tusentals nya jobb skapats, närmare bestämt ca 11 000. RUT-avdraget skulle också ha utnyttjats av en majoritet låg- och medelinkomsttagare. Tillåt mig tvivla.
Har överhuvudtaget något jobb skapats? Inom just hushållssektorn - javisst, där har säkert fler jobb uppstått, men de pengar hushållen spenderar på dessa tjänster gör att spenderutrymmet försvinner för inköp av tjänster och varor någon annanstans. Det kanske inte blev en ny soffgrupp, skidresan till fjällen fick bero, restaurangbesöken blev färre. De jobb som kommer till inom städsektorn försvinner därför någon annanstans. Nettot är lika med noll.

Vem använder sig då av RUT-avdraget?
Ja, en närmare granskning av siffrorna måste få regeringens företrädare och Almega att rodna. Då SCB granskar uppgifterna visar det sig att endast 6 promille av låginkomsthushållen har nyttjat avdraget och enbart ca en procent av medelinkomsthushållen. Den stora majoriteten av RUT-avdragarna finns inom höginkomsthushållen, tvärtemot påståenden från bland annat Almega. SCB:s siffror visar också på att skillnaden i landet är stor. I kommuner med många höginkomsttagare som Danderyd och Lidingö är det 5 - 7 procent som nyttjat avdraget medan i kommuner som Åsele och Storuman har enbart en promille nyttjat möjligheten.

Jag har absolut inget emot att man som hushåll köper denna form av service. Vad jag inte förstår är varför de med låg inkomst, som själv inte har råd att anlita städhjälp, med sina skattepengar ska subventionera städhjälpen till den mest välbeställda delen av inkomsttagarna?
Just det att använda skattepengar till att rädda jobb har ju regeringen envist motsatt sig. Vem har inte hört både Reinfeldt och Olofsson med emfas påpeka att regeringen minsann inte kommer att gå in med skattepengar för att rädda tusentals jobb på Saab, eller någon annan industri för den delen. Kan inte företagen stå på egna ben så ska inte skattebetalarna stå för notan. Det var det enkla men tydliga budskapet. Men plötsligt har man kovänt, för då det gäller att städa hemma hos folk är det plötsligt fullt legitimt med skattesubvention.

Tänk om verkligheten vore så enkel att man kan skattesubventionera fram så kallade riktiga jobb. Ja då är det bara att fortsätta på den inslagna vägen så, vips, har vi ingen arbetslöshet längre. Fantastiskt, va?
Läs mer om