När riksdagen samlas efter ett riksdagsval är den första fråga som ska behandlas valet av talman och tre vice talmän. Av praxis hämtas talmannen från det största partiet inom det block som bildar regering. De tre vice talmansposterna tillfaller de tre största av de kvarvarande partierna. Årets valresultat innebar att talmannen skulle hämtas från Socialdemokraterna, och de tre vice från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.
Inför valet av talmän deklarerade Vänsterpartiet att de skulle begära sluten omröstning kring posten som andre vice talman och lägga ner sina röster eftersom partiet inte anser att det är lämpligt att Sveriges riksdag företräds av en vice talman med de värderingar som Sverigedemokraterna företräder. Vid omröstningen valde samtliga partier förutom Sverigedemokraterna att lägga ner sina röster. En handfull riksdagsledamöter valde att gå emot partilinjen och rösta för Björn Söder som andre vice talman. Först i den tredje valomgången, då majoritet inte behövde uppnås, kunde Björn Söder utses.
Effekten av den röstcirkus som pågick under flera timmars tid är att Sverigedemokraterna fick stå i centrum under större delen av måndagen. Vänsterpartiets, och de övriga partiernas, önskan att markera att de inte ställer sig bakom Björn Söder som andre vice talman riskerar tyvärr att förstärka den bild av utfrysning från de andra partiernas sida som Sverigedemokraterna odlar, och som många av väljarna också upplever. Detta kan visa sig kontraproduktivt och få till följd att sympatierna för partiet ökar.
Frågan är om det inte hade varit avsevärt mycket smartare från de övriga partiernas sida att konstatera att man följer den praxis som gäller och att Sverigedemokraterna har rätt att besätta posten som andre vice ordförande och att det i huvudsak handlar om att respektera det valresultat som föreligger oaktat hur illa man tycker om partiets politik och värderingar. Sedan hade man behandlat valet av andre vice talman på samma sätt som man valen för de övriga tre posterna. Detta omöjliggjorde Vänsterpartiet genom att begära sluten omröstning. Genom detta målades de övriga partierna in i ett hörn och nödgades agera på samma sätt som Vänsterpartiet.
Hade man hanterat talmansvalet på ett annat sätt hade vi sluppit detta bråk på sandlådenivå och man hade kunnat undvika att förtroendet för riksdagen och dess ledamöter naggats i kanten på det sätt som nu skett. Nu har talmansvalet politiserats på ett sätt som inte alls gagnar riksdagen som institution.
Efter gårdagens röstcirkus i riksdagen är det tyvärr så att det endast finns en vinnare. Tyvärr är det Sverigedemokraterna – igen! De övrig partierna måste bli smartare i sitt agerande och inte bjuda SD på så här billiga poänger. Tyvärr blev det nu så att de andra partierna såg till att ett par varv till blev stickade på den sverigedemokratiska offerkoftan. Denna gång med Vänsterpartiet som huvuddesigner.