Rösta med hjärtat!
MORGONDAGENS SVERIGE Valet på söndag handlar om vår framtid, men också om hur vi ser på vårt förflutna. Sverige är ett land som vuxit sig starkt och framgångsrikt genom att hålla samman och utjämna människors livschanser. Det visar historien. Frågan är om vi ska dra lärdom av detta och återgå till att bygga Sverige starkt på gemenskapens väg, eller om vi ska fortsätta den väg vi följt de senaste fyra åren, klyftornas väg.
På söndag handlar det om att välja väg för Sverige. Ett val mellan utjämnade livschanser och ökade klyftor.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att människor ska kunna förverkliga sina livsdrömmar oberoende av föräldrarnas klass, utbildning och inkomst är en av grundpelarna i det socialdemokratiska samhällsbygget. För att lyckas detta måste det finnas en rad samhälleliga institutioner som möjliggör detta. OECD har i sin forskning funnit att en hög social rörlighet i ett samhälle förutsätter ett skolsystem där kunskapsmässig sortering och gradering kommer in sent och där lärandet sker gemensamt så att skolan har chans att utjämna livschanser. Det krävs också en väl utvecklad offentlig sektor och en progressiv beskattning som omfördelar resurser från de med höga inkomster till de med lägre. Den sociala rörligheten i samhället gynnas också av att det finns en arbetslöshetsförsäkring som ger de arbetslösa en någorlunda upprätthållen inkomst vid arbetslöshet så att omställning gynnas. I och med detta kommer också den fackliga organisationsgraden att hållas på en hög nivå vilket ger legitimitet åt starka kollektivavtal på arbetsmarknaden. OECD har även konstaterat att små inkomstskillnader i ett samhälle gynnar social rörlighet.
Sverige har under mycket lång tid präglats av en politik som gynnat den sociala rörligheten. Men vad händer nu då? Utjämnas livschanserna i vårt samhälle lika effektivt som tidigare, eller håller ett nytt privilegiesamhälle på att växa fram?
Det är bara att titta på den politik som förts under de senaste åren för att inse att den sociala rörligheten i Sverige kommer att minska. Fortsätter man med en skolpolitik där val ska göras tidigare, elever sorteras och graderas i allt lägre åldrar, där stora skillnader mellan yrkesutbildningar och teoretiska utbildningar cementeras och mindre möjligheter ges till utbildningschanser senare i livet kommer barn från stimulerande och studievana hemmiljöer att gynnas på bekostnad av barn med sämre stöd hemifrån. Detta kommer att motverka den sociala rörligheten och försvaga Sverige.
Även den offentliga sektorns försvagning kommer att påverka Sveriges utveckling negativt. Om Moderaterna håller fast vid sin långsiktiga strategi att skattekvoten ska ner till 40 procent krävs det på sikt ytterligare skattesänkningar på 200 miljarder kronor. Resurser som då dras bort från den offentliga sektorn och försvagar denna. Detta kommer dessutom att förstärka inkomstklyftorna i Sverige. Redan i dag har de som tjänar över en miljon kronor per år, en procent av befolkningen, fått lika mycket i inkomstförstärkning som 25 procent av oss andra. Det ställer inte Sverige starkt inför framtiden och utjämnar inga livschanser.
Det gäller därför att använda hjärnan på söndag och rösta med hjärtat. Visst vill du ge alla möjlighet att förverkliga sina livsdrömmar.