Röda Norrbotten ger Sahlin sitt stöd

TURNÉ. Socialdemokraternas blivande partiledare är på turne genom Sverige. På onsdagen nådde hon det nordligaste distriktet. Vädret var isblått, kyligt, men mottagandet rött och varmt. Mona Sahlin kan räkna med de norrbottniska partisympatisörernas stöd. "Vi står bakom dig", intygades det. "Inte för långt bakom hoppas jag", replikerade Sahlin .

Piteå2007-02-08 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Socialdemokraterna är Sveriges största politiska parti och intresset kring den blivande partiledaren är därefter. Hon är den enda som fått frågan, som svarat ja och nominerats till partiledare av valberedningen, ledd av Lena Hjelm-Wallen. Mona Sahlin tackade ja, förvissad om stöd från majoriteten av s-distrikten. Officiellt väljs hon till partiledare vid extrakongressen i Stockholm 17-18 mars.

Beslutet att ge sig ut och träffa representanter för facken och arbetarrörelsen runt om i landet var ett klokt drag som ytterligare stärkt hennes ställning. Efter besöket i Skåne står även en av få uttalade, och därtill rätt ettriga, kritiker upp för henne. "Man måste väl ha rätt att ändra sig", tyckte LO-basen Claes Bloch efter träffen med Mona Sahlin där sexton år gamla frågetecken rätats ut och han förvissat sig om att hon inte tänker vända facket ryggen, ej heller ge sig på arbetsrätten.



Vid besöket i Norrbotten (Kulturhuset i Luleå) ställdes liknande frågor från Roger Forsberg, ordförande för LO-facken Luleå. Hur blir det med samarbetet med facket? Vad händer med arbetsrätten? Kommer partiet att återställa försämringarna som den borgerliga regeringen genomfört?

Mona Sahlin poängterar att partiet inte bara är hennes ansvar, det är alla medlemmarnas, men lovar nära samverkan mellan facket och politiken. De behöver varandra, nu mer än någonsin de senaste tio åren. Hon lovar att partiet ska kämpa för en stark arbetsrätt och stark a-kassa. Frågan är bara hur det ser ut i Sverige, den dag socialdemokraterna återtar regeringsmakten. Den borgerliga alliansregeringen väntar med sociala reformer och forcerar fram skattesänkningar kompade med försämringar i trygghetsförsäkringarna.



Mona Sahlin säger att det ska bli väldigt, väldigt roligt att få bli socialdemokraternas partiledare och att det känns stort att bli partiets första kvinnliga ledare. Det som oroar henne är de stora förväntningarna på återställare. En befogad oro. Allt kan inte återställas. Oavsett partiledare.

Utförsäljningen av 100 000-tals hyresrätter kan aldrig göras ogjord. Så är det också med de statliga bolagen som snart går under klubban. Regeringen Reinfeldt öppnar också upp för utförsäljning av sjukhus. Privatiserat är privatiserat och blir inte mer allmänägt. Avgifter, ersättningar och skatter kan ändras, men det som är sålt är sålt.



Klimatet, med dess hot och möjligheter, och kampen mot allehanda klyftor mellan människor och regioner står högst på Mona Sahlins lista och att ta fram en arbetsmarknadspolitik som ser till alla kategorier. Luleå tekniska universitet kan räkna med hennes stöd. Ett viktigt besked för hela Norrbotten. Hon säger sig vara imponerad av entreprenörsandan, satsningarna och utvecklingen i Norrbotten och av den forskning som pågår för att ta fram nya energislag. Stockholm har en del att lära.

Socialdemokraterna i Stockholm har nog också någonting att lära av det politiska arbetet i Norrbotten. Socialdemokraterna Sverige gjorde sitt sämsta val, men Norrbotten kom ut rödare än på länge. Dörrknackning, möten och samtal människor emellan gav resultat. Det var de många partiarbetarnas seger. En arbetsseger. För att det ska lyckas en gång till, och därtill i hela landet, krävs att Mona Sahlin och det lag hon samlar omkring sig formulerar en konkurrenskraftig och övertygande oppositionspolitik.

Och det ska väl gå. Med 25 års riksdagsarbete, varav 17 i den innersta kretsen, och nu på avlyssningsturne genom landets samtliga s- och LO-distrikt är Mona Sahlin åtminstone grundligt förberedd för uppgiften.

Läs mer om