Röd-grön politik har stärkt Sverige
VALET. I morgon, söndag, är det skarpt läge. Då är det inte längre fråga om opinionsmätningar. Det val vi då gör, är det som gäller. Ingen ångervecka. Inga tre-dagars-öppet-köp. Valresultatet gäller fyra år framåt.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De flesta sägs bli folkpartister. Pessimistkonsulten Ronny Erikssons gamla slogan "Innerst inne är vi alla folkpartister" tycks bygga på gedigen människokännedom. Det var således med en viss bävan och upphetsning jag testade mig och inväntade svar. Är även jag folkpartist? Det var jag inte. Jag var till absolut övervägande del en röd-grön-röra, med viss övervikt för rött. Resten av mig slåss centern, kristdemokraterna och folkpartiet om. Kampen dem emellan är jämn. Moderaterna fick foten. Den högra.
Så är det. De flesta partier har någonting vi gillar. Om vi bara fick plocka russinen ur alla kakorna. Välja ut det som passar just mig, just nu. I denna fas i livet. Och rata det som känns obekvämt. Det är ungefär vad den borgerliga alliansen försöker sig på. Kraftiga skattesänkningar i kombination med skattefinansierad generell välfärd i socialdemokratisk anda. Den ekvationen går inte ihop. Därför har alliansens partier valt att dra in på den välfärd de själva inte är intresserade av och som de antar att deras väljare också finner mindre intressant.
Alliansen sänker ersättningen vid arbetslöshet, sjukdom och föräldraledighet. Borgarna har aldrig förstått att det är dessa försäkringar som, tillsammans med bostadsbidrag och försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, bär människorna när hälsan sviktar, konjunkturen går på lågvarv, marknadens efterfrågan av varor och tjänster förändras och arbetslösheten slår till. Då vi behöver ett generöst trygghetssystem att luta oss mot i väntan på att livet ska ordna upp sig.
Det gäller att se till politikens helhet. En tusenlapp mindre i skatt försvinner snabbt i höjda avgifter och sänkta ersättningar om och när man blir arbetslös eller sjuk. Då försvinner förövrigt även skattesänkningen. Och även högutbildade och höginkomsttagare drabbas. Med borgarnas politik drabbas de särskilt hårt. Socialdemokraterna och samarbetspartierna har redan höjt taket i sjuk- och föräldraförsäkringen. Borgerliga alliansen ska sänka. Socialdemokraterna ska höja taket i a-kassan. Den borgerliga alliansen ska försämra dagens ersättningsnivå.
Regeringssidan har konkreta förslag om nya jobb. Den borgerliga alliansen har teorier om att sänkt arbetsgivaravgift och sänkt a-kassa ska skapa fler jobb. LO-ekonomer gör tummen ned. Jobben blir inte fler, bara billigare för arbetsgivaren. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har en miljöpolitik som ska göra Sverige oberoende av olja fram till 2020. Där finns en fantastisk potential för nya, moderna jobb och produkter
Utlandets intresse för Sveriges gröna folkhem är stort. Tyskland, Israel, Storbritannien, Sydkorea, till och med USA, följer vad Sverige gör. Lilla Sverige ses som föregångare på miljöområdet. Alliansen står naken i miljöpolitiken. Kommer den till makten och får hållas, kan Sverige vara ifärd med att bygga ut kärnkraften om fyra år.
Det största hos de fyra borgerliga partierna är att de bildat allians och långt före valdagen klargjort att de är överens om att regera tillsammans. Om vad är mer ovisst. Löften och utspel har haglat, tagits tillbaka, lagts fram på nytt. Väldigt ofta har det handlat om rena dagsnoteringar.
Fredrik Reinfeldt & Co pekar finger åt socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet och hävdar att de inte har någon gemensam politik och därför inte kan matcha Alliansen som regeringsalternativ. Strunt. De röd-gröna har regerat Sverige de senaste åtta åren. Tillsammans har de förhandlat sig fram till 16 statsbudgetar. Det har varit ett givande och tagande. Sveriges ekonomi är stark och hushållens köpkraft har ökat tolv år i rad.
Ett gott betyg åt den röd-gröna politiken.