Robin Hood lever i folkdjupet
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
SCB har på uppdrag av LO frågat 8 000 arbetare och tjänstemän om deras syn på lönenivåer och löneskillnader mellan yrkesgrupper och mellan kvinnor och män.
I SVT Rapport presenterades resultatet av undersökningen som så att svenska folket visserligen tycker att löneskillnaderna är för stora mellan män och kvinnor, men samtidigt anser man det helt i sin ordning att de som tjänar minst i dagsläget också ska ha de lägsta lönerna.
Herregud, hur ska det kunna bli någon ändring om den åsikten är cementerad i folkdjupet, tänkte jag och slog mig ner vid datorn för att klicka mig fram till LO-rapporten. Och visst, det var så. Den tillfrågade allmänheten ansåg det rimligt att läkare, rektorer och försäljningschefer skulle ha
högre lön än skogsarbetare, sjukvårdsbiträden och städare.
Vad som inte nämndes i Rapport, var att de tillfrågade dramatiskt sänkte nivån för de högavlönade och kraftigt höjde den för de yrkesgrupper som tjänar minst.
Läkaren fick lönen sänkt med 13 600 kronor, rektorn plockades på 6 300 spänn och försäljningschefen blev av med 17 700 kronor. Skogsarbetaren fick ett lyft på 3 700 kronor, sjukvårdsbiträdet ansågs tjäna 3 400 kronor för litet och städerskan skulle rimligen ha 2 700 kronor mer i månadslön. Tyckte den åttatusenhövdade "förhandlingsdelegationen".
Mer sammanpressade löner alltså. Det ska löna sig att göra karriär och satsa på högskoleutbildning, men den som håller rent i skolor, på sjukhus och arbetsplatser, tvättar och matar oss, när vi inte längre klarar sånt själva, ska också ha en hygglig lön.
LO ser rapporten som ett rungande ja till fackens gemensamma krav i avtalsrörelsen: Mest till dem som tjänar minst, höjda lägstalöner och mer till kvinnodominerade yrkesområden. Folkviljan går därmed på tvärs mot arbetsgivarna som predikar större löneskillnader mellan yrkesgrupper och inom yrkesgrupper. Folket predikar Robin Hood-modellen
I den rykande högkonjunkturen dignar företagen under miljardvinster. Dit hör ABB-koncernen som visar på oväntat bara resultat och nu vill de anställda vara med och dela på vinsten. De vill ha bonus de också. Precis som den högsta ledningen i koncernen.
Verkställande direktören ler milt och förklarar pedagogiskt att det kan dom glömma. De anställda har ju sin chans i den individuella lönesättning. Visa dig duktig så kan det bli mer pengar i lönekuvertet. Resonemanget ekar ihåligt.
När företagens inkomster ökar beror det på ökad orderingång och av det följer ökad produktion och höjd arbetstakt. De anställda måste ligga i hårdare, satsa både fritid och hälsa, för att leverera beställd mängd och därtill i tid.
För toppgarnityret i företaget kan orderuppgången istället betyda att de kan ta det lugnare. Konjunkturen snurrar på. Beställningarna och intäkterna rullar in.
Självklart har arbetskraften lika stor rätt till extrautdelning som högsta ledningen. Det hör man ju. Arbetskraften. Kraften som arbetar ihop kapitalet. Utan den blir det ingenting vare sig till direktörer eller aktieägare.