Riktig nitlott för elever och lärare

UTBILDNING När regeringen på onsdagen förlorade budgetomröstningen så var nitlotten ett faktum för lärare och elever. Regeringens satsningar kopplade till förskola och skola gick upp i rök.

När Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson och ekonomisktpolitiske talesman Oscar Sjöstedt meddelade att partiet skulle fälla regeringsbudgeten var detta en oönskad julklapp till landets lärare och elever.

När Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson och ekonomisktpolitiske talesman Oscar Sjöstedt meddelade att partiet skulle fälla regeringsbudgeten var detta en oönskad julklapp till landets lärare och elever.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Piteå2014-12-06 00:15
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolan var en av valets absolut hetaste frågor och hamnade högt på väljarnas ranking över vad man ville satsa mest på. Skolan hamnade skyhögt mycket högre än invandringsfrågan. Men när riksdagen på onsdagen fällde regeringens budgetförslag, och därmed de extra satsningar på skolan som regeringen ville genomföra, så var det just på grund av invandringsfrågan. Detta är effekten av Sverigedemokraternas beslut att varje budget som inte innebär en åtstramad flyktingpolitik ska fällas.

Efter valet var förväntningarna på regeringen stora på skolområdet. De båda lärarfacken ville nu se vallöftena förverkligas, och regeringen levererade. Satsningarna på den svenska skolan var stora i regeringens budgetförslag. När utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) kallade till presskonferens för att presentera regeringens satsningar på skolan i den kommande budgeten var det två stolta regeringsföreträdare pressen mötte.

Huvudpunkterna var satsningar på mindre barngrupper i förskolan och fler lärare i förskolan. För 2015 ville regeringen avsätta 415 miljoner kronor och planen var att avsätta 830 miljoner kronor årligen därefter till dessa satsningar. Regeringen ville också återinföra det riktmärke som tidigare fanns för barngruppernas storlek. Barnen i förskolan och förskollärarna hade gynnats av dessa satsningar. Alla vet vi att det är väl investerade pengar att satsa på de minsta barnen i förskolan. Det är en investering som ger mångfalt tillbaka högre upp i utbildningssystemet. Men Sverigedemokraternas tidiga julklapp till dem var allt annat än välkommen.

S/MP-regeringen ville också att eleverna i grundskolan skulle få mer tid med lärarna, och att satsningarna på detta skulle ske framförallt i skolans tidigare årskurser. Fler lärare skulle anställas och klasserna skulle bli mindre. Fler speciallärare och fler specialpedagoger skulle anställas så att de elever som behöver extra stöd i sin kunskapsutveckling skulle kunna få det stöd som de behöver. Även de fick en obehaglig julklapp från Sverigedemokraterna.

Inte heller lärarna kommer nog att jubla över den sverigedemokratiska julklapp som utdelades på onsdagen. Om parterna visat att man tagit ett påtagligt ansvar för att prioritera höjda löner så skulle regeringen varit beredd att tillskjuta tre miljarder kronor årligen för detta. Även detta går nu i stöpet. Risken är nu stor att fler kompetenta lärare hinner lämna skolan innan något väsentligt görs för att höja läraryrkets status. Varje förlorad kompetent lärare som lämnar skolan i frustration är ytterligare en spik i skolans kista. Just nu håller Sverigedemokraterna i hammaren och hamrar vilt samtidigt som man låter mantrat gå: ”Invandring, invandring, invandring”.

Läs mer om