I riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm träffar jag det senaste tillskottet på den norrbottniska riksdagsbänken – socialdemokraten Linus Sköld, Älvsbyn. Han är vanligtvis rektor på Älvåkraskolan i Älvsbyn. Men till och med 4 april 2016 vikarierar han som riksdagsledamot för föräldralediga Ida Karkiainen, Haparanda.
Över en bricklunch i riksdagsledamöternas matsal berättar Sköld om hur hans politiska engagemang väcktes.
”Det var efter valet 2010, när det blev fortsatt borgerlig regering och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Då kände jag att någon måste göra något och att denne någon var jag”, säger han.
Fem år senare har den glöd som tändes då fört honom till maktens korridorer i Stockholm – och han har blivit väl mottagen.
”Socialdemokraternas arbete för föryngring och förnyelse har gett resultat. Vi är en relativt stor grupp unga ledamöter”, säger 32-åringen Sköld.
Andelen S-riksdagskandidater under 35 år var faktiskt mer än 30 procent i valet 2014. Den gruppen har dessutom organiserat ett eget litet nätverk – RUS (riksdagens unga socialdemokrater) – för att stötta varandra, ge råd och utbyta erfarenheter.
I riksdagen fungerar Sköld bland annat som arbetande ersättare i kulturutskottet.
Men skolledaren från Älvsbyn har givetvis även ett starkt engagemang i utbildningspolitiken.
Under allmänna motionstiden har han undertecknat sammanlagt 17 motioner.
De flesta av dem handlar om skolpolitiken.
”Det är det är område där jag har mest sakkunskap och idéer. Jag kan förhålla mig både till nuläget och vad som är en önskvärd framtid”, säger han.
I en av motionerna kräver Sköld färre nationella ämnesprov. ”De tar tid och skapar en massa administration för lärarna. Eleverna förlorar viktig lärartid och lärarna tvingas tänka för mycket på den externa kontrollen”, konstaterar han.
Motionen hänvisas nu för beredning till utbildningsutskottet. Efter beredningen läggs sedan ett förslag för slutgiltigt beslut i riksdagen.
Som alltid gäller det att vinna en majoritet för förslaget. Det räcker inte med att en av 349 riksdagsledamöter driver ett krav. Det krävs stöd från minst 175 riksdagsledamöter för att få en majoritet för en idé.
Därför blir fotarbetet som Linus Sköld och andra gör i riksdagshuset av helt avgörande betydelse.
Det gäller att övertyga den egna partigruppen, andra partier och utskotten om sina krav.
Det ska bli intressant att se hur det går. Riksdagsledamöterna har skrivit sammanlagt 3 196 motioner under årets allmänna motionstid. De flesta av alla dessa motioner brukar avslås. Men det osäkra politiska läget medverkar till att fler enskilda motioner än tidigare får bifall.
Enskilda riksdagsledamöter – som Linus Sköld – som har en stark övertygelse och goda argument för sin sak kan påverka. Riksdagen är inte bara ett passivt knapptryckarkompani.
Faktum kvarstår: Den rödgröna regeringen är en minoritetsregering. S och MP har tillsammans bara 138 av riksdagens 349 mandat.
I det nya splittrade politiska landskapet har riksdagen fått mer att säga till om. Även en vikarierande ledamot från lilla Älvsbyn kan göra avtryck i besluten.