Vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Vi vrider på kranen och ut strömmar rent, friskt vatten. Det är ju en självklarhet. Parasitens härjningar kan ha det goda med sig att vi värdesätter vattnet högre och prioriterar insatser för att säkerställa en hög vattenkvalitet, överallt på jorden.
Ett tänkvärt citat från webbsidan www.miljoportalen.se:
"Smakar det så kostar det. Därför är hummer dyrare än fiskbullar. Tryffel har ett högre pris än burkchampinjoner. Rysk kaviar kostar mer än Kalles. Men vårt allra vanligaste livsmedel tar nog ändå priset: Vatten på flaska är ungefär tusen gånger dyrare än det som rinner ur kranen."
I många länder i tredje världen, främst i Afrika, råder permanent brist på vatten. Människor kan tvingas gå mil för att komma till en brunn. Enligt en del beräkningar kommer vattenbehovet inom några årtionden att överstiga tillgångarna med 50 procent i en del utvecklinsregioner. När länderna utvecklas och bruttonationalprodukten stiger, då ökar också behovet av vatten. Jordbruket är den törstigaste konsumenten; man räknar med att sjuttio av hundra liter färskvatten används för att vattna grödor och boskap.
I Sverige blir det en riksnyhet om vattnet är förorenat i någon kommun. I många länder och regioner i världen är smutsigt vatten en del av vardagen. Man räknar med att en miljard människor dagligen dricker förorenat vatten och i många områden går avloppsvattnet ut direkt i hav, sjöar och vattendrag. FN-organet WHO har uppskattat att 1,4 miljoner barn per år skulle kunna räddas till livet om det fanns rent vatten att tillgå; det är fem gånger så många människor som bor i Norrbottens län.
I en framtid är det fullt tänkbart att många konflikter handlar om tillgången till vatten. Det kan ske en förskjutning, från kampen om oljan till kampen om vattnet. Så visst finns det allvarligare konsekvenser än att Skellefteås hockeyspelare eventuellt missade SM-guldet på grund av Cryptosporidium ...
Glad påsk!