Rena natten för nattågstrafiken
KOMMUNIKATIONER Den tjugonionde november är en ödesdag för nattågstrafiken till norra Norrland. I en utredning föreslår utredaren Bosse Andersson att trafiken ska halveras så att endast ett tåg per natt ska få finnas kvar.
Det kommer att bli svårare att få tag på biljetter till nattåget upp till norra Norrland om Rikstrafikens utredare, Bosse Andersson, får som han vill och nattågstrafiken halveras. (Personen på bilden saknar samband med artikeln.)
Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nattågstrafiken är viktig för vår del av landet. Med de avstånd vi har ner till Syd- och Mellansverige är nattåg den enda vettiga trafiklösningen för att transportera människor tågledes i nord-sydlig riktning. Om nattågstrafiken slås sönder innebär detta att trycket på flyget ökar ytterligare. Detta är inte bra ur miljöhänseende. Persontransporter via tåg är den mest miljövänliga kollektivtrafikformen och slår flygtrafiken med hästlängder. Men detta verkar man inte ta någon som helst hänsyn till.
Tågtrafiken är inte bara viktig för oss som bor här i Norrbotten utan också mycket viktig för besöksnäringen i länet. Jan-Erik Jaensson, vd för Swedish Lapland, har svårt för att förstå den samhällsekonomiska logiken i förslaget om neddragning av nattågstrafiken och påpekar att den totala kostnaden för nattågstrafiken med nuvarande trafiknivå uppgår till åttio miljoner kronor per år. Detta ska ställas mot de intäkter som besöksnäringen genererar till länet och till statskassan och som är mångfalt högre än kostnaden för nattågen. Jaensson frågar sig med all rätt om regeringen är ute efter att slå undan fötterna för besöksnäringen i Norrbotten.
Neddragningen av nattågen är inte någon liten fråga som ska ses isolerad från andra, utan ska ses som en del i ett betydligt större ställningstagande från statsmaktens sida. Det är dags för regeringen att visa i konkret handling att det finns någon substans i snacket om vikten av att hela Sverige ska leva och utvecklas.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har nu möjlighet att visa att inrättandet av ett landsbygdsdepartement inte var ytterligare ett av alliansens luftslott. Han kan nu peka med hela handen och pressa den moderate finansminister Anders Borg på de medel som saknas för att kunna behålla nattågstrafiken på nuvarande nivå.
Men det är väl som vanligt. Det är finansminister Borg som har hela makten i alliansregeringen och en mindre betydelsefull minister som Eskil Erlandsson har ingenting att säga till om.
Om det nu vore nog med neddragningen av antalet nattåg till Norrland, men utredaren Bosse Andersson blottlägger genom sin utredning dessutom en synnerligen negativ atityd gentemot oss norrlänningar. Han skriver nämligen i utredningen att han anser att dagens lok och vagnar duger för framtiden och att sovvagnarna på norrlandstågen snarare bör vara av "enklare standard än enbäddskupéer". Vi som åker långt ska nöja oss med mindre. Kan det bero på att vi inte är ekonomiskt lönsamma som resenärer? Drar man ner på standarden kan man ju skrämma bort fler från tåget så att man så småningom helt och hållet kan lägga ner persontrafiken på räls till norra Norrland.