Reinfeldt tar nya tag

Ministrar. Så har då Fredrik Reinfeldt bringat ordning i den sedan någon vecka skadeskjutna högerregeringen. Turbulensen kring utnämningen av Maria Borelius som handelsminister och Cecilia Stegö Chilò som kulturminister får han säkert leva med ett bra tag till. När han letat efterträdare till ministersnabbisarna har han dock varit noggrann.

Piteå2006-10-25 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
E Ny kulturminister blir inte oväntat Lena Adelsohn Liljeroth. Ett hyggligt val. Adelsohn Liljeroth har platsat i riksdagens kulturutskott under den senaste fyraårsperioden. Hon är engagerad i Fryshuset i Stockholm och i styrelsen för Dramatiska Institutet. Hon kan kulturfrågorna och uppskattas även utanför det moderata partiet.



En annan fråga är hur starkt hon vill eller kan hävda sin integritet. För fyra månader sedan röstade hon för att Sveriges Radio och television skulle jobba med sitt nuvarande avtal de närmaste sex åren. Nu ställer hon sig bakom Stegö Chilòs beslut att säga upp avtalet inom tre år. Hon tänker heller inte ändra på beslutet att avgiftsbelägga de statliga museer som tidigare varit avgiftsfria. Det finns en rad frågetecken kring vad Lena Adelsohn Liljeroth själv vill med kulturpolitiken.

Landets nye handelsminister heter Sten Tolgfors. En 40-åring med lång riksdagserfarenhet. Hittills mest känd som talesman i skolfrågor för moderaterna, men med en bakgrund i bland annat Röda Korset. Förra veckan valdes han till ordförande i riksdagens tunga utrikesutskott, vilket tyder på att han har ett intresse för utrikesfrågor. Ett tryggt Reinfeldt-val.



Reinfeldt har rett ut sin första kris, men alla märkliga turer lämnar en fadd eftersmak. De två ministrar som så snabbt fick lämna den nya högerregeringen var fatala misstag. Något som skadat honom själv som regeringschef och inte minst personligen de två ministrar som tvingades avgå.

Den politiska vardagen kanske överraskade Fredrik Reinfeldt. Fortfarande omges han av ministrar som anställt svart arbetskraft och som av politiska skäl vägrat att betala den tevelicens som vi alla andra betalar. Anders Borg och Tomas Billström. De kommer att sitta kvar i regeringen, men de är fortsatt märkta hos en stor del av den svenska befolkningen för sin småfifflande kappvändarmoral.



I regeringsdeklarationen talade Fredrik Reinfeldt om att den nya regeringen skulle var en regering för hela svenska folket, och att han skulle lyssna och vara lyhörd för andras röster. En öppen attityd mot andra åsikter än den egna regeringens. Efter ett par veckor ser vi att den moderatledda regeringen är en regering av samma gamla moderater som förr. Lyssnar gör man inte. Det har vi inte minst sett i debatten kring a-kassan.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin låter allt mer som en ständigt upprepande papegoja än som en lyssnande minister. I valrörelsen talade vi verkligen om att vi skulle försämra a-kassan, heter det. Visst, men då sades inte ett ord om att deltidsarbetade kvinnor nu tvingas betala full avgift till högerns nya a-kassa.

Samtidigt som de nya kostnaderna inenbär att de knappast får del av den skattesäkning som Littorin talar sig så varm för. Bäst effekt av den får heltidsarbetande män som tjänar mer än 25 000 kronor. Och de har förstås ett stort behov av tillskott i plånboken



Högerregeringen befinner sig i en helt annan värld än de arbetslösa och de som har det svårt i samhället. Nu får de betala för den nya regeringens så kallade reformer. Knappast en regering för hela svenska folket.

Vi har fått en regering för människor som alltid vet bäst, gör som det passar dem själva utan hänsyn till lagar och rätt och som vet hur de ska sko sig på dem som finns längst ner på samhällsstegen.