Reinfeldt lovar mer av samma
Högerlliansen I det jultal som statsminister Fredrik Reinfeldt höll dagarna före jul så var beskedet från Fredrik Reinfeldt tydligt. Vid en valseger för den moderatledda högeralliansen så kommer regeringen att fortsätta på den inslagna vägen.
Fredrik Reinfeldts vision för Sverige är föregångslandet Sverige. För att uppnå detta måste förändring stå i fokus. Det är essensen i Reinfeldts jultal till nationen.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Reinfeldt vill måla upp bilden av det socialdemokratiska målet om full sysselsättning som något som löses genom förtidspensioner och långtidssjukskrivningar. Fredrik Reinfeldt beskriver den moderata politiken för full sysselsättning med dessa ord: " Men inte det slags fulla sysselsättning som innebär att alla som inte av helt egen kraft kan eller vill arbeta sorteras ut som förtidspensionärer och långtidssjukskrivna."
Dessa ord är föga förvånande. Den moderata politiken à la Husmark-Pehrsson visar ju tydligt att det inte finns plats för förtidspensionärer och långtidssjukskrivna i det moderata samhällsbygget. De nya moderaternas politik skiljer sig inte från traditionell moderat politik à la Gösta Bohman och Bo Lundgren.
"Valet får bli en folkomröstning om vår arbetslinje mot vänsterns bidragslinje", sa Fredrik Reinfeldt. Där har Reinfeldt fel. Valet kommer att bli en folkomröstning om moderat uteslutande politik och socialdemokratisk medkännande och inkluderande politik. En omröstning mellan ett moderat "Vi och dom-samhälle" och ett socialdemokratiskt "Tillsammans-samhälle". "Vi och dom" kan aldrig skapa det möjligheternas land som Socialdemokraterna vill bygga.
För Fredrik Reinfeldt handlar det om att bygga föregångslandet Sverige. Reinfeldt sade i sitt jultal: "För det första så menar jag med föregångslandet Sverige att vi ska förstå att människor i Sverige värdesätter det de har och de har stor anledning att göra det. Så där som det blir när man har det bra, och i ärlighetens namn också vet om det." Han fortsätter: "Det andra, det är att våga ta utmaningar som ligger framför Sverige. Att rusta oss för att möta det som kommer i form av förändringar ... Föregångslandet handlar inte om nostalgi. Vi var inte bäst förut. Vi är inte perfekta nu. Vi vill någonstans. Så ska det vara med ett föregångsland. Och det är det väldigt viktigt att stå upp för. Därför politikens reformer i utvecklade demokratier leder väldigt ofta till motreaktioner, felsökande kritik. Och av det kan man dra slutsatsen att den bästa politiska strategin är att stå still och att prata om förut. Men det är inte sättet att hålla uppe ett föregångsland. Man måste våga anta utmaningar."
Här skymtar en ny bild av en mer irriterad statsminister fram. Inte bilden av den resonerande statsmannen, som han vann valet 2006 på, utan mer av en politiker som störs av kritik och motreaktioner, och som egentligen inte tål att ifrågasättas och granskas. Svaret blir att försöka förminska motståndarnas kritik till nostalgiska tillbakablickar som inte syftar framåt. Det är en taktik som kanske kan gå hem i de egna leden. Men Reinfeldt vann i mångt och mycket förra valet på att distansera sig från den typen av maktspråk i debatterna mot Göran Persson. Reinfeldt vill också få väljarna att acceptera hans mantra om att Sverige måste förändras. Det är det nya sättet att paketera det moderata systemskiftet. Men nu har svenska folket förhoppningsvis fått upp ögonen för det nymoderata språket. Moderaterna under Reinfeldt lovar mer av samma politik. Mer av traditionell moderat högerpolitik. Det kommer de svenska väljarna förhoppningsvis ihåg när man står vid valurnorna i september.