Reinfeldt lever på hoppet
DÄMPAT. Stämningsläget i Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring i år var en helt annan än förra året. Då rusade den svenska ekonomin uppåt och högeralliansen kunde stoltsera med låga arbetslöshetssiffror. Inte beroende på den egna politiken utan på en het högkonjunktur. Alla ropade efter arbetskraft.
Statsminister Fredrik Reinfeldt lever på hoppet, men allt mer talar emot alliansregeringen. Regeringsförklaringen gav inga kraftfulla besked om en förändrad politik mot större trygghet och rättvisa.
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tiden har sprungit ifatt och förbi Reinfeldt. Jobben blir färre, och de som saknar jobb saknar också trygghet. Den har alliansen redan devalverat. Samma dag som Reinfeldt låtsas som det regnar varslas drygt 1 000 personer vid olika industriföretag i Sverige. Hittills i år har mer än 32 000 personer varslats om uppsägning.
Har Fredrik Reinfeldt och Alliansen någon politik för dem? Den totala tystnaden om detta i regeringsförklaringen är typisk för högeralliansen politiska verklighetsuppfattning. Går det bra för Sverige, så slår man sig för bröstet. Går det sämre håller man tyst. Övertygande? Knappast.
Det märkliga var att Fredrik Reinfeldts inte andades ett ord om dem som farit illa under hans regeringstid. På två korta år med borgerlig regering har antalet fattiga ökat. Inget sades om de långtidssjuka, de långtidsarbetslösa, de som står utanför a-kassan och alla dessa pensionärer som får nöja sig med ett tillskott på 68 kronor i månaden. Allt medan kostnaderna för allt har ökat.
Den som dessutom förväntat sig att Fredrik Reinfeldt skulle säga något ord om FRA och dess avlyssning fick vänta förgäves. Detta trots demonstrationer utanför riksdagshuset. Det sades inte ett ord om jämställdhet och homoäktenskap. Självfallet inget om invandrar- och integrationspolitiken, inget om alla de nya fattiga.
I alliansregeringens verklighet tycks allt vara frid och fröjd. Samtidigt som allt färre stödjer de fyra regeringspartierna, men hoppet står förstås till att människor slutligen ska förstå sitt eget bästa, att huka under de nya pålagorna och med glädje gå till valurnorna i september 2010 för att rösta fram en fortsatt alliansregering.
Fredrik Reinfeldt hade till och med mage att tala om "höjd kvalitet i välfärden". Det vore intressant att veta var denna kvalitetshöjning hamnat. Är det i en och annan friskola som dumpats på marknaden, som i till exempel Täby?
Han betonade också att "hederlighet och arbete ska löna sig". Något vi alla kan skriva under på, men när jobben saknas och deltidsarbetande kvinnor utförsäkras från a-kassan så saknas både den politiska hederlighet och de heltidsarbeten som skulle kunna ge den trygghet som regeringen talar sig så varm för, men inte kan leverera.
Det var en regeringsdeklaration i trötthetens tecken. Kanske beroende på att allt redan avslöjats i alla de utspel vi upplevt under de senaste veckorna. Verkligheten talar sitt tydliga språk: Alliansens opinionssiffror fortsätter att rasa. Sverigedemokraterna knackar på dörren till riksdagen. Världsekonomin är allt mer darrig. Detta medan allt fler jobb hotas var dag som går.
Fredrik Reinfeldt lever på hoppet: "Medan det blåser i världen kan Sverige stå emot vindbyarna", sades det. De som befinner sig i utanförskap, och de många som är på väg dit, låter sig inte övertygas av statsministerns mantra om att han med alla medel vill motarbeta en sådan utveckling.
Bild på Reinfeldt vid riksdagsöppningen:
Statsminister Fredrik Reinfeldt lever på hoppet, men allt mer talar emot alliansregeringen. Regeringsförklaringen gav inga kraftfulla besked om en förändrad politik mot större trygghet och rättvisa.