Regeringen har Svarte Petter på hand

USA:S ÖVERVAKNING Den svenska regeringen, med justitieminister Beatrice Ask som ansvarig minister, står med rumpan bar när USA:s egen övervakning på svensk territorium avslöjats. Oavsett om man var informerad eller inte är frågan mycket besvärande för regeringen.

Avslöjandet kring den amerikanska ambassadens övervakning av svenska medborgare hänger som en skugga över justitieminister Beatrice Ask och den övriga regeringen.

Avslöjandet kring den amerikanska ambassadens övervakning av svenska medborgare hänger som en skugga över justitieminister Beatrice Ask och den övriga regeringen.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Piteå2010-11-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En av regeringens viktigaste uppgifter är att se till att svensk lag efterlevs och att svenska medborgare inte utsätts för rättskränkningar. Det är därför ytterst besvärande för den svenska regeringen att det nu uppenbarligen är så att den amerikanska ambassaden bedrivit egen övervakning på svenskt territorium och registrerat svenska medborgare. Såväl justitieminister Beatrice Ask som den svenska säkerhetspolisen förnekar i dagsläget all kännedom om den underrättelseverksamhet som den amerikanska ambassaden bedrivit sedan år 2000 såväl i direkt anslutning till det egna ambassadområdet som på andra platser där amerikanska företrädare vistats.
Det är mycket känsligt rent politiskt, att ett annat land bedriver egen utåtriktad spaningsverksamhet i Sverige. Utländska ambassader måste naturligtvis kunna upprätthålla säkerhet för sin ambassadpersonal men detta får under inga omständigheter ske i strid med svenska lagar. Den amerikanska ambassadens aktiviteter ska självklart bedömas utifrån samma grunder som andra länders. Om USA nu har bedrivit utåtriktad övervakningsverksamhet i Sverige utan berörda myndigheters tillåtelse är detta närmast att betrakta som spionage.

Det är därför denna situation blir så besvärlig och pinsam för den svenska regeringen att hantera. Oavsett hur mycket man visste, eller inte visste, så sitter man med Svarte Petter på hand. Skulle det vara så att regeringen varit informerad om, och har godkänt, den amerikanska underrättelseverksamheten så har man med berått mod åsidosatt svenska medborgares integritet och rättssäkerhet. Skulle det vara så att Säpo varit informerade om verksamheten och godkänt, eller åtminstone tolererat, denna utan att ha informerat den ansvarige ministern och regeringen om detta är detta ytterst allvarligt och anmärkningsvärt.
Det tredje scenariot, att såväl regeringen som Säpo skulle varit totalt omedvetna om den amerikanska verksamheten, är minst lika besvärande och kanske än mer pinsamt. Skulle detta vara fallet finns det all anledning att ifrågasätta hur den svenska säkerhetspolisen fungerar. Kan man inte ens hålla koll på vad som försiggår i den egna huvudstaden och inom det egna landet? Det inger inte särskilt stort förtroende för organisationen. Men det är ytterst svårt att föreställa sig att det skulle kunna vara så illa.

Det är av stor vikt att det nu klarläggs vad nuvarande regering, och tidigare socialdemokratiska regeringar, vetat om den amerikanska underrättelseverksamheten och på vilket sätt de agerat i det fall de varit informerade. Detta handlar ytterst om den enskilde medborgarens rätt till integritet och rättssäkerhet. De svenska medborgarna kräver därför besked om vad regeringen och olika myndigheter vetat och hur man agerat gentemot USA i denna fråga. Det är dags att spela ut Svarte Petter nu. Oavsett hur mycket det svider i det egna skinnet.
Läs mer om