Rätt till heltid och rätt lön
LÖN För en majoritet av kvinnor är lönen den viktigaste jämställdhetsfrågan. I dag tjänar nära 60 procent av heltidsarbetande LO-kvinnorna mindre än 20 000 kronor i månaden. Lägg därtill alla med påtvingad deltid som i fortsättningen efter de nya a-kassereglerna som den borgerliga regeringen infört, inte kan räkna med att fylla upp den otillräckliga lönen till en rimlig nivå.
Kvinnor hamnar ofta i vård-och omsorgsjobb och deltider med därtill låga löner. Att ta hand om barn på dagis borde vara mer värt än vad det är i dag, där jobben ofta är osäkra, men arbetsuppgifterna så viktiga. (Barnen på bilden har inget med artikeln att göra.)
Foto: ERIK G SVENSSON
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jämställdhetslagen i sin nuvarande form räcker inte till för att omforma den könsuppdelade arbetsmarknaden. Kvinnor jobbar i vård och omsorg och allmänt i offentlig sektor medan männen återfinns i jobb inom det mer inkomstbringande privata näringslivet.
Grabbigheten har fortfarande försteg i samhället. Därför vore det klädsamt om regeringen tog ett helhetsgrepp om jämställdheten. Varför dessa löneskillnader? I kvinnojobb lägre löner i mansdominerande arbeten högre löner. I dag en skillnad på mellan 15 och 20 procent.
Prata går ju, men det behövs också handling. Alliansregeringen har snart funderat i fyra år medan ojämlikheten mellan kvinnor och män inte minskar. Snarare har klyftorna ökat.
Några exempel: Löneskillnaderna. Dags sätta ner foten. Deltidsjobben; lagstifta om rätten till heltidsarbete. Återupprätta en rättvis a- kassa för dem som tvingas deltidsarbeta. Det är framförallt kvinnor som drabbas.
Och hur har alliansen tänkt sig att de deltidsarbetande kvinnornas framtida pension ska se ut? De måste också ha ett liv efter pensionen.
Dessutom: servicesektorn och merparten av den offentliga sektorn har de sämsta arbetsmiljöerna. Kvinnor dominerar. När långtidssjukfrånvaron analyseras visar det sig, föga överraskande, att det är kvinnor som är hårdast drabbade.
Alliansregeringen borde anstränga för att lyfta fram jämställdhetsfrågorna. Det finns mycket att göra, men regeringen är passis och hoppas på att marknadskrafterna ska lösa alla problem, men allt fler kvinnor drabbas i sin vardag som springvikarier, timanställningar och deltider istället för krav på heltider inom vård och omsorg.
Några tips: Löneskillnaderna, sätt ner foten, men det går förstås inte när man enbart står på marknadens sida. Deltidsjobben, lagstifta om rätten till heltidsarbete. Försämra inte a-kassan för dem som tvingas deltidsarbeta. Det är kvinnor som drabbas.
Och hur har alliansen tänkt sig att de deltidsarbetande kvinnornas framtida pension ska se ut? Ofta handlar det om kvinnor som är ensamstående med barn, där möjligheten till heltid är begränsad, men alla ska vi en framtid ha en pension som det går att leva på.
Dessutom: servicesektorn och merparten av den offentliga sektorn har de sämsta arbetsmiljöerna. Här dominerar kvinnor bland de anställda.
När så långtidssjukfrånvaron analyseras visar det sig, föga överraskande, att det är kvinnor som är hårdast drabbad.
Ett rättvist samhälles behöver starka trygghetssystem. Därför är det inte märkligt att allt fler kvinnor med märkliga anställningsförhållanden är djupt oroade över den försämrade a-kassan, att arbetslösa kvinnor tvingas söka jobb var helst i landet dessa finns och till de löner som bjuds. Det är en människofientlig politik.