Ras för alla högerpartier

OPINIONSSIFFROR "Samtliga borgerliga partier minskar, Moderaterna mest. Det största hotet mot borgerligheten är dock Kristdemokraternas svaga ställning." Det menar Birgitta Hultåker, analytiker på opinionsinstitutet SKOP. Enligt den senaste mätningen tappar alltså samtliga allianspartier i opinionen. Alla borgerliga partier utom Moderaterna ligger klart under valresultatet 2010.

Ingenting skiljer KD:s problem från dem som gäller de två andra borgerliga stödpartierna, bara att de blivit akuta snabbare. Det skriver förre S-statsrådet Leif Pagrotsky i en krönika i Göteborgs-Posten.

Ingenting skiljer KD:s problem från dem som gäller de två andra borgerliga stödpartierna, bara att de blivit akuta snabbare. Det skriver förre S-statsrådet Leif Pagrotsky i en krönika i Göteborgs-Posten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Piteå2012-02-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Kristdemokraterna är nu stadigt parkerat under riksdagsspärren och skulle i dagsläget vara helt beroende av taktikröster för att klara ett riksdagsval", säger Birgitta Hultåker.

Socialdemokraterna, som bytte partiledare under mätperioden, står för en ökning på två procentenheter, vilket redan kallats en Löfveneffekt. Och visst är det troligt att en del missnöjda före detta socialdemokrater återvände när svetsaren från Ådalen tog över rodret. Men det intressanta är när det finns en serie mätningar; i april eller maj kan man se om det verkligen skapats en Löfveneffekt.

Även Vänsterpartiet har en positiv trend efter valet av Jonas Sjöstedt (7,1 procent, plus en procentenhet) och Miljöpartiet ligger kvar på 11,5 procent.

Fortfarande har alliansen majoritet men den har minskat med 3,5 procentenheter sedan årsskiftet, till 47,2 procent, mot 45,9 för de rödgröna.

Att samtliga borgerliga partier minskar måste skapa en viss oro hos de blåa strategerna. Tidigare kunde man växeldra, i trygg förvissning om att det hela tiden fanns en majoritet för högeralternativet. Borgerliga partier bytte väljare med varandra. Men nu när det enligt SKOP rasar på alla håll så utsätts alliansbygget för oerhörda påfrestningar. Folkpartiet ligger klart under sex procent, Centerpartiet strax under fem, Kristdemokraterna klart under fyra. De borgerliga småpartiernas oreserverade stöd för Moderaterna har haft ett mycket högt pris.

Så länge Moderaterna ökade var det kanske svårt att opponera mot det största partiets totala dominans - det lär bli lättare nu när hotet om ett nederlag 2014 blir tydligare.

Den förre S-ministern Leif Pagrotsky skrev detta i en krönika i Göteborgs-Posten:

"Redan i dag är KD totalt beroende av moderaternas snälla välvilja för att få pengar i budgeten och stödröster på valdagen. En bråkigare attityd kan äventyra båda dessa. Men fortsatt självutplåning gör ju politiskt engagemang meningslöst. Jag förstår de partiaktivas vånda över detta vägval. Men den allra viktigaste iakttagelsen är nog denna: Ingenting skiljer KD:s problem från dem som gäller de två andra borgerliga stödpartierna, bara att de blivit akuta snabbare. Vilket blir nästa parti till rakning?"

De tre småpartierna i regeringen har sedan valet 2010 gått från 19,3 till 14,3 procent, en minskning som inte kan förklaras med statistiska felmarginaler. Frågan är var smärtgränsen går.

Opinionssiffror i februari 2012 är inte valresultat i september 2014. Socialdemokraterna bör noga och eftertänksamt formulera en politik som bygger på genuina vänstervärderingar. Det kommer att öka förtroendet och stödet medan allt talar för att alliansbygget alltmer kommer att likna en rivningskåk.