Räkna med nya krav i lönerörelsen
AVTALSRÖRELSE. Höjda försäkringspremier och sänkta ersättningar, kryddat med låga löneökningar. Den som tror att svenska arbetare och tjänstemän snällt ska köpa den mixen för att fixa arbetslösheten, är naiv. I vårvinterns avtalsrörelse kommer kraven om höjda löner att laddas med helt nya argument.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I rivstarten ingår systemskifte på några högst vitala områden. Det ska bli väsentligt dyrare att vara med i a-kassan. Avgiften höjs uppemot 300 kronor mer per månad. Samtidigt försvinner rätten att göra avdrag för a-kasse- och fackavgift i självdeklarationen. Den höjda premien kryddas med försämrad ersättning den dag vi behöver nyttja försäkringen.
Sjukpenningen ska grundas på inkomst bakåt i tiden och inte den gällande. Ytterligare en karensdag och sänkt ersättning till 70 procent ligger i moderaternas kort och det är moderat politik som gäller. Första juli höjde den socialdemokratiska regeringen tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet taket i sjuk- och föräldraförsäkringen till 33 000 kronor i månadslön, för att fler skulle få ut sina rättmätiga 80 procent av lönen vid sjukdom.
Den borgerliga regeringen sänker taket till 24 800 kronor. Det betyder tusentals kronor i försämrad sjuk- och föräldrapenning. Och det innebär ganska säkert att avtal om sjuklön som skrivits med utgångspunkt från vad som gällde under s-regeringen, rivs upp. Dit hör TCO:s avtal.
Till vårvintern stundar den stora avtalsrörelsen. Då ska nytt avtal förhandlas fram för 80 procent av alla löntagare. IF Metalls ordförande Stefan Löfven har flaggat för strid om a-kassan. Hans strategi är att fackförbunden ska alliera sig i detta krig. Facket kan inte stillatigande gå med på denna försämring, säger han.
Urban Bäckström, verkställande direktör för Svenskt Näringsliv, ser ut som en fågelholk när reportern konfronterar honom med detta. Han förstår ingenting. Det här är ju vad alla vill ha. Vad svenska folket röstat fram. Men alla har inte röstat fram det här systemskiftet. För det är vad försämringen på sikt innebär. Mer än hälften av LO:s medlemmar ville någonting annat. Och fler med dem.
Stoppas inte den borgerliga regeringens beslut att försämra de allmänna trygghetsförsäkringarna, kommer löntagarna att kräva kompensation i löneförhandlingarna. Och det med all rätt. När de allmänna försäkringarna inte längre fungerar, måste medborgarna säkra upp sig med avtalsförsäkringar eller privata försäkringar och det kostar.
Till dyrare trygghetförsäkringar kommer chockhöjd trafikförsäkring för bilen och ännu mera chock för motorcykel och skoter plus dyrare medicin och läkarbesök. Skattesänkningen som Fredrik Reinfeldt & Co skryter med är snart uppäten. Och det kan väl inte ha varit avsikten? "Här får ni några hundralappar så att ni kan betala höjningarna. Ni som har ett jobb."
Samma dag som SCB presenterar ännu en kanonrapport om tillväxten i Sverige, kommer Konjunkturinstitutet med sin rapport om att löntagarna ska hålla igen med lönekraven nästa år och flera år framåt. Då kan arbetslösheten hamna under fyra procent. Säger KI.
Det är alltså löntagarna som ska fixa jobben genom att avstå. Betala kalaset. Den borgerliga alliansens jobbpaket. De ska också, tillsammans med sjuka, arbetslösa, förtidspensionerade och ålderspensionerade, vara solidariska med dem som har hög inkomst, en nettoförmögenhet över 1,5 miljoner kronor och en mångmiljonersvilla i Danderyd, Täby och Lidingö att beskatta.
Det kan bli svårt.