"Vi ser alltid till våra medlemmars bästa"
Sommarintervju. Kommunals yrkanden inför årets avtalsrörelse lämnades redan i januari. Sedan gick det snabbt. Ett nytt avtal var klart långt före avtalsperiodens slut. Så har det inte alltid sett ut. Mest glädjande var att lägstanivån i avtalen höjdes från 17 000 till 20 000 kronor i månaden. Ännu har Kommunal ett 50-tal avtal kvar att förhandla fram. Bland annat för hemtjänstföretagen. Då sitter det bra med lyfta lägstalöner.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
- Vårt uppdrag är alltid att se till våra medlemmars bästa. Framgångsrika blir vi när vi håller ihop hela vägen, som vi gjort denna gång. Nästa avtalsrörelse kommer 2010, då är det också valår. Det känns inspirerande.
Varför gick Kommunls förhandlingar så bra denna gång? Avtalsrörelserna 2003 och 2005 var mer konfliktfyllda.
- I grunden handlar det ett långsiktigt och målmedvetet arbete, dels från oss själva, dels från LO:s sida under de år som passerat med de förra avtalen. När jag ser tillbaka på avtalsrörelserna 2003 och 2005 så ser jag även att vi konsekvent jobbat vidare med de frågor vi startade då, som lägstlönerna, som vi nu lyft till en rimlig nivå både centralt och lokalt.
Den LO-samordning som funnits inför årets avtalsrörelse varit starkare än någonsin tidigare. Enade vi står, söndrade vi falla.
- Vår förmåga att hålla ihop har påverkat arbetsgivarna. Insikten har ökat hos många arbetsgivare inom våra avtalsområden om att klockan närmar sig den tid då många av dagens anställda går i pension. Ungdomar söker sig inte till omvårdnadsprogrammen, de söker sig inte till äldrevården utan hellre till sjukvården. Då måste arbetsgivare reagera för att se om sitt hus. Om en akut arbetsbristsituation skulle uppstå måste man vara beredda att höja lönerna till mer rimliga nivåer.
- Sedan fick vi draghjälp av både Handels avtal och Hotell och restaurangs avtal, där såg vi att samordningen fungerade och kvinnopotterna kom fram. Utifrån kan man tycka att det var en snabb och smidig avtalsrörelse, men det ligger mycket arbete bakom en bra lönerörelse. Det är inte bara så att vi går upp med ett papper för motparten att skriva under.
Trots framgångarna i årets avtalsrörelse är det långt till jämställda löner. Tror du att ni någonsin kommer fram?
- Visst är det frustrerande att se att för varje steg vi tar för att utjämna lönenivåerna är det något annat område som springer iväg, men i årets avtalsrörelse har vi fått en bättre löneutveckling än de flesta, vilket glädjer oss.
Ylva Thörn menar att många känner sig otillräckliga i sitt arbete. De får aldrig göra klart utan måste skynda vidare till nästa arbetsuppgift. De får inte göra ett arbete med tillräckligt bra kvalitet. Politikerna har avsagt sig sitt politiska ansvar och istället överlåtit detta till tjänstemän. Samtidigt som antalet heltidsanställda minskat har andelen timvikarier och deltidsanställda ökat.
- Den demografiska utvecklingen medför att vi måste anställa många inom vård och omsorg inom en snar framtid. Ta vara på de ungdomar som vill känna tillit och tilltro till att de kan få ett fast arbete så de kan flytta hemifrån, skaffa en egen lägenhet och familj. Kommuner och landsting som arbetsgivare är inte tillräckligt offensiva, menar Ylva Thörn.
De borde rekrytera och välkomna ungdomar direkt från vårdutbildningen. I dag får man börja som timanställd, eller med en deltid. Sedan får man se tiden an. Det håller inte. Angreppen på kollektivavtalet har på senare tid blivit allt mer högljudare. Hur ser du på detta?
- Beklämmande och illavarslande. Jag förstår inte att seriösa arbetsgivare applåderar när angreppen sker. Jag tycker att Svenskt Näringsliv, som är så nära lierade med alliansregeringen, fått ordentlig luft under vingarna, men vi tar striden. Det har blivit allt viktigare för oss att slå vakt om kollektivavtalen och lägstalönerna.
Ett samhället behöver starka trygghetssystem. Därför är Kommunal djupt oroat över den försämrade a-kassan, att arbetslösa måste söka jobb där de finns och till de löner som bjuds. Det blir arbetsgivarens marknad. Gamla paragraf 32 kommer säkert att dammas av många gånger i framtiden, tror Ylva Thörn.