"Tryggheten valets huvudfråga"
INTERVJU. Wanja Lundby-Wedin finns med i diskussionen om vem som ska bli partiledare om Göran Persson bestämmer sig för att lämna politiken. I dag har hon inga tankar på detta utan mer på hur LO ska arbeta vidare för att skapa ett rättvisare samhälle.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vi är på väg in i en intensiv valrörelse. Med vilka känslor ser du fram mot den?
- Det känns lite annorlunda. Borgerligheten vill visa att de har ett tydligt alternativ till socialdemokraterna. I alla fall försöker det framställa verkligheten som sådan. Samtidigt finns oenighet i en rad frågor.
- De gick ut hårt för drygt ett år sedan, men entusiasmen har flagnat. Det mest överraskande för mig är att centern förvandlats till ett renodlat högerparti. I dag är det centern som tar matchen mot arbetsrätten, inte moderaterna. Det är märkligt. Till detta kom så omsvängningen i kärnkraftsfrågan.
- Centern försöker profilera sig som det parti i alliansen som har ett miljöansvar, men hittills har mycket litet kommit ut av detta. Frågan är om det nya centerpartiet med sina våldsamma högersvängar kommer att locka några nya väljare.
Hur kommer det att gå?
- Jag tror att det blir mycket jämnt. Det jag är rädd för är att människor vill välja något nytt bara för att få en förändring, utan att tänka sig för. För mig är det viktigt att behålla det vi byggt upp och att vi jobbar vidare med de frågor som utvecklar trygghet och välfärd.
Wanja Lundby-Wedin påminner om vad som hände förra gången som borgerligheten kom till makten. Efter 1991 och med Bildt-regeringen hamnade Sverige i ett ekonomiskt moras. Det kan komma att upprepas.
Vilka blir de stora valfrågorna? Och vilka frågor vill du som LO-ordförande själv ska synas i valrörelsen?
- Den stora och avgörande frågan blir hur den framtida välfärden ska se ut. Och så jobben. Välfärd och arbete åt alla hör ihop. När människor har ett arbete känner de också trygghet och då skapas förutsättningar för att bygga vidare på den välfärdsmodell som de flesta i vårt samhälle värnar om.
- Det som upprör mig i den borgerliga synen på arbete och välfärd är att man misstänkliggör människor som är arbetslösa. Samtidigt vet vi att en del människor aldrig tas emot på arbetsmarknaden hur mycket de än vill ha ett arbete. Det kan bero på ålder, det kan bero på handikapp, det kan bero på vilket land du kommer ifrån. Dörrarna är stängda.
- De som av olika skäl inte kan arbeta och de som inte får ett jobb måste också garanteras en dräglig försörjning. Det är viktigt för oss i motsats till den borgerliga alliansen som vill försämra både a-kassa, sjukförsäkring och nivåerna i förtidspensionerna. Det kan vi aldrig acceptera. På den punkten måste vi vara tydliga. Det måste finnas plats för alla.
Hur ser du på det i dag så ivrigt lobbande Svenskt Näringsliv, som så gärna vill se en borgerlig regering efter den 17 september?
- De säger att de är partipolitiskt obundna, men jag upplever att Svenskt Näringsliv är en del av den borgerliga valapparaten. Urban Bäckström har tydligen som målsättning att skapa förutsättningarna för ett maktskifte. I alla fall om man ska tolka de utspel som han och hans organisation gör. Sannolikt ser man, med en borgerlig regering vid rodret, möjligheterna att förändra arbetsrätten som de vill ha den.
- Något som innebär att makten över arbetslivet stärks hos företagen medan löntagarna får det svårare att hävda sig. Ambitionen är också att förändra konfliktreglerna, så att det blir svårare för de fackliga organisationerna att till exempel ställa upp med sympatiåtgärder i samband med konflikter.
Svenskt Näringsliv vill helt enkelt ha ett svagare fack. För att nå det målet hoppas man på en borgerlig regering.
Wanja är tydlig: Det är viktigt att det finns en stark näringslivsorganisation som LO kan förhandla med, men inte på de fackliga rättigheternas bekostnad.
Du har tillhört LO-toppen i 13 år. Först som vice ordförande och sedan som ordförande i sju år. Om du jämför med när du började som vice ordförande i LO för tretton år sedan och hur det ser ut i dag. Hur har LO förändrats?
- I avtalsrörelserna anser jag att vi hittills under de här åren haft en bra dialog med näringslivets organisationer. På senare år har framförallt Svenskt Näringsliv tonat ner sitt samhällsengagemang. Vi har haft ett bra samarbete vad gäller näringspolitik och utbildningspolitik, men detta har tonats ner.
- Om vi får en fortsatt socialdemokratisk regering kommer man förhoppningsvis tillbaka till det hållningssätt man hade tidigare. Synen på arbetslivet, synen på utbildningspolitiken och synen på hur samhället ska utvecklas.
Det finns också de som menar att LO förändrats på så sätt att man inte längre driver partiet framför sig på samma sätt som förr?
- Vi vill markera att vi är en självständig organisation. Partiet ska inte styras av LO. Partiet ska styras av sina medlemmar. Däremot ska vi se till att människor från fackföreningsrörelsen är aktiva i det socialdemokratiska partiet och driver de frågor som vi anser vara viktiga. Tydligt för oss är att vi ska ha en bra facklig-politisk samverkan. Ingen ska behöva missförstå den kopplingen. Vi tror på den nordiska modellen, där facklig-politisk samverkan alltid varit en ojämförligt stark grund för att bygga ett rättvisare och jämlikare samhälle.
Wanja Lundby-Wedin betonar starkt att LO och det socialdemokratiska partiet är två självständiga organisationer. Samtidigt ska LO kunna ställa krav på regeringen. Den gemensamma värdegrunden ska värnas. LO och partiet kan till exempel aldrig ställa de svaga i samhället mot de starka.
Hur tänker du ladda batterierna inför valspurten?
- Jag ska vara på landet ute i skärgården. Umgås med släkt och vänner och koppla av. Sedan blir det valrörelse, en valrörelse som kommer att bli ideologisk. Vi ska arbeta för allas rätt till ett jobb som i sin tur ger den trygghet som vi alla eftersträvar.