"Fixarpooler" ger jobb och hjälp
FALLOLYCKOR. Räddningsverket utmanar ödet och gör fredagen den 13 april till startdag för en riksomfattande kampanj i syfte att minska fallolyckorna bland äldre. Kommunernas "Fixartjänster" och pensionärsservice är ett billigt sätt att rädda liv och lem och skattemedel.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I pengar kostar de äldres fallolyckor samhället fem miljarder kronor per år. Lidandet och den försämrade livskvaliteten har ingen prislapp. Statistiken är från 2003 och ligger enligt Räddningsverkets utredare i underkant. Verket varnar också för en förfärande boom av fallolyckor när 40-talisterna närmar sig 80-årsåldern.
Hemmet är den farligaste platsen. Här sker de allra flesta fallolyckorna. Människor faller och slår ihjäl sig eller skadar sig för livet i de mest triviala sammanhang. När de ska byta glödlampor, byta gardiner, flytta om och hämta föremål på de högst belägna hyllorna. Enkla vardagsbestyr blir plötsligt livsfarliga när synen, rörligheten och balansen sviktar. Försämringar som inte alls låter vänta på sig till 80-årsdagen.
Fixartjänster och pensionärsservice har dramatiskt minskat fallolyckorna och samhällets kostnader. Drygt 80 kommuner håller sig med den här servicen till äldre i eget boende. I vissa kommuner är den helt gratis, medan andra tar ut en mindre avgift.
Piteå kommun har en nystartad fixartjänst som alla 67-åringar och äldre kan anlita, några timmar per månad. "Fixarna" ingår i en pool av anställda, "plusjobbare", som servar både pensionärer och föreningslivet. Luleå kommun har både fixartjänst och pensionärsservice. Pensionärsservicen har funnits i mer än tio års tid och kunderna står tidvis i kö. Servicen, med 20-talet anställda, är öppen för alla
ålderspensionärer.
Luleå kommuns huvudsyfte med pensionärsservicen är egentligen att hjälpa långvarigt arbetslösa ut på ordinarie arbetsmarknad. Här får de
arbetsträning och hjälp att bygga upp ett kvaddat självförtroende.
Några är långtidsarbetslösa som fått "plusjobb" med tvåårskontrakt. En anställningsform den nya regeringen satt stopp för. En del är invandrare som kombinerar språkundervisningen "Svenska för invandrare" med att serva pensionärer och samtidigt få praktisk träning i det nya språket.
Frågan är vad som händer med kommunernas fixartjänster och pensionärsservice när pengarna till plusjobben inom en snar framtid helt dras in? Med tanke på hur många skattemiljoner denna enkla service sägs spara in åt samhället och med tanke på hur många äldre som måste bo kvar hemma utan hemtjänst, må det vara den här typen av hushållsnära tjänster staten ska satsa på.
Utveckla kommunernas fixartjänster och pensionärsservice till en pool för skattesubventionerade hushållsnära tjänster. Fördelen är att kommunen direkt kan subventionera priset,
och den som anlitar tjänsten behöver inte ligga ute med pengar, spara kvitton och göra en särskild deklaration. Enkelt och administrativt billigare för staten.
Långtidsarbetslösa unga människor kunde här få en ärlig chans till ett första steg ut i arbetslivet. Tjänstgöringen i poolen kan kombineras med utbildning och arbetsplatspraktik. Betydligt mer givande än regeringen Reinfeldts påhitt att tvinga de unga arbetslösa att 30 timmar i veckan söka jobb som inte finns att få.