Professor Lewin och Hitler

VARFÖR? Attackerna mot Göran Persson blir allt hätskare. All-time-high, för att tala börsspråk, nåddes på måndagen då statsvetaren Leif Lewin liknade statsministern vid Hitler. Visserligen skriver Lewin att socialdemokratin är snövit ren från varje beblandelse med nazismen och att han inte ska missförstås. Varför då koppla samman Göran Persson med den värsta krigsförbrytare och slaktare världen skådat? Varför, om där inte finns en avsikt?

Piteå2005-12-06 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
På måndagens debattsida "Brännpunkt" i Svenska Dagbladet skriver Leif Lewin om olika sätt att ta ansvar. Bakgrunden till debattartikeln är katastrofkommissionens rapport och konsekvenserna av denna. För Leif Lewin finns bara ett sätt. Ansvar är att avgå.

Göran Persson har gjort ett annat val. Att stanna kvar, reda upp det som gick galet och försöka skapa bättre förutsättningar för att krisarbetet ska flyta bättre vid nästa katastrof, hur den nu kan se ut. Den hållningen jämför Leif Lewin med Adolf Hitlers att avgå är att "fly från ansvar" och citerar nazistledarens Mein Kampf. Det är, för att använda en underdrift, sanslöst.



"Missförstå mig inte", skriver Lewin, "den svenska socialdemokratin är snövit ren från varje beblandelse med denna lära och socialdemokratins historiska insats har varit till demokratins värn och fördjupning." Om nu inte Lewin vill att den svenska socialdemokratin ska kopplas samman med nazismen, varför jämför han då socialdemokraternas partiledare tillika Sveriges statsminister Göran Persson med Adolf Hitler?

En professor i statskunskap skriver inte en sådan sak, utan syfte och utan att länge ha funderat över effekten. Varför just Adolf Hitler? Märkligt vore det om det inte, i all litteratur en statsvetare, därtill professor, plöjt igenom, finns andra som uttryckt sig på samma sätt. Någon som Adolf Hitler citerat. Exempelvis. Det är ju inte alldeles säkert att han hittat på det där själv. Det kan vara någon klokare. För hur det än är, så är det inte självklart bäst, att i alla lägen bara lämna allt och gå. Att rätta till det som är fel är också att ta ansvar.



"Demokratins grundide är att styrande ska kunna avsättas om de förlorat folkets förtroende", skriver Lewin. Alldeles riktigt. Och det kan folk också. Vi har val vart fjärde år. Då händer det att regeringar ryker, därför att de inte skött sitt uppdrag. Det är också möjligt att avsätta en regering under pågående mandatperiod. Oppositionen kan ställa misstroendevotum, och om regeringen fälls, utlysa nyval. Riksdagen granskar dessutom regeringen genom konstitutionsutskottet.

Det är många statsvetare, utredare och oppositionspolitiker som talar för folket i dessa dagar.

"Förtroendet för staten har skadats svårt", anser katastrofkommissionen. Hur vet den det? Professor Lewin talar om att de styrande "förlorat folkets förtroende". Hur vet han det? Och vilka är folket? Är det katastrofkommissionens utredare? Är det de drabbade i tsunamin som intervjuats i kommissionens rapport och i media? Är det Fredrik Reinfeldt och övriga oppositionspolitiker?



I helgen kom den första opinionsundersökningen efter katastrofkommissionens rapport. Inte mer än 29 procent av de tillfrågade tyckte att Persson borde avgå. Domen över Freivalds var hårdare, 51 procent krävde hennes avgång. Med tanke på att katastrofkommissionens kritik är den hårdaste som getts någon regering i modern tid och hur tyckar-eliten dömt och fördömt är det ett märkligt magert resultat.

Underligt vorde det om inte socialdemokraterna, i den uppiskade stämning som råder, förlorar väljarstöd. Men folket förefaller ha en något mer sansad inställning till en regerings möjlighet att omedelbart finnas på plats för att ta hand om svenska turister som drabbats av en fruktansvärd katastrof på andra sidan jordklotet.

Läs mer om