Det som händer just nu i USA är inget isolerat. Donald Trump som president ger populismen ytterligare medvind. Samtidigt en utveckling vi ser runt omkring oss: i Ungern, Polen och i Marie Le Pens opinionsframgångar i Frankrike.
Därför måste vi stå upp mot hetsen och hatet som enbart splittrar.
Hur långt man har gått på den vägen varierar. I Europa ser vi en högerpopulistisk vind. Detta även om flertalet av EU:s medlemsländer leds av regeringar som står för en annan och mer liberal politik.
Tydligt är ändå att högerpouliasmen växer.
Här hemma kan vi efter en lång period av avregleringar och privatiseringar se tendenser till ett delat Sverige. Hand i hand med denna utveckling har dessuom klassklyftorna ökat.
Löneandelen har minskat i förhållande till avkastning på kapital.
Förmögenhetsklyftorna har växt. Inte bara i USA utan även i Europa och i vårt eget land. Det är en del av priset som vi kollektivt fått betala. Har denna utveckling blivit en vinst för hela samhället? Har medborgarna fått ett större inflytande? Svaret måste bli nej.
Om man ser till sjukvården kan man konstatera att privatiseringar ännu bara omfattar en liten del av verksamhet i de flesta länder. Men jämför man kostnaderna och effektiviteten i länder med offentliga vård och privata vård, så talar ingenting för att privat vård skulle vara bättre.
Hos oss har införandet av skolpeng och rätten att finansiera friskolor med skolpeng har ökat valfriheten för föräldrar att välja olika typer av skolor för sina barn. Men frågan om detta är ett effektivt sätt att använda samhällets resurser.
Detta när vi samtidigt fått en tudelad och segregerad skola, där vi nu mödosamt på något sätt måste hitta vägar till återställare. Var det så vi ville ha den framtida skolan?
Men det allra största fiaskot är avregleringarna inom finansmarknaden, som bäddade för en ekonomi, där det blivit fördelaktigare att göra snabba klipp än att satsa på långsiktiga investeringar i produktiv verksamhet. Det är detta system som skapat den djupa ekonomiska kris som EU just nu har så svårt att hantera.
Flera studier visar hur de höga ersättningar inom finanssektorn medverkat till att finansbubblor byggts upp. Under den tid då den ekonomiska tillväxten var som högst var lönerna i finanssektorn lägre än inom det övriga näringslivet. Nu är det tvärtom.
Därför finns all anledning att hålla sig mycket tveksam till när det fortfarande, och trots allt som hänt, fortsatt diskuteras om nya avregleringar och privatiseringar av offentliga verksamhet.
Någon har konstaterat: ”Det är en myt att privata verksamhet skulle vara mer effektiv än offentlig. Privat företagsamhet besitter ingen hemliga och mystisk magi, som får effektivitet och kvalitet att skjuta i höjden.”
Ett demokratisk samhälle måste bygga på öppenhet. Motsatsen skapar rädsla och förtryck och därför en miljö utan kreativitet och framtidstro. En framtid vi måste undvika.