Politiskt läktarvåld - dess orsaker och konsekvenser

Piteå2006-09-06 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Istället för att diskutera den rätta politiska medicinen mot arbetslösheten eller vad som egentligen blivit kvar av den där tusenlappen som Alliansen skulle ge åt alla svenskar i skattesänkning har vi fått en valrörelseskandal att bjäbba om. Det politiska läktarvåldet har trängt undan politikens innehåll.

Det första som faller i tanken är att detta ger en bra ursäkt för alla som söker en ursäkt för att slippa rösta. De kan nu peka finger åt politikerna och mumla något om att "de är skurkar allihop".



Förvisso kommer Alliansen att förlora på den här skandalen, men i slutänden kanske de vinner tack vare att detta demobiliserar grupper som annars skulle ha röstat på socialdemokraterna.

För det andra kan vi fundera lite över vilka krafter som egentligen styrt folkpartiet och därmed Alliansen. En valrörelse framkallar alltid "strukturdumhet" hos partisterna. Folk med normala förståndsgåvor börjar plötsligt bete sig som idioter. Det är som ett slutspel i ishockey, den hårda kampen framkallar människors sämsta sidor.



Men samtidigt tror jag det finns något mer i detta spiondrama. Är det inte möjligtvis så, att Alliansen fångats av sin egen spökbild av socialdemokraterna? De borgerliga partierna har börjat tro på beskrivningen av det dominanta socialdemokratiska regeringsinnehavet som ett hot mot demokratin. Att sossarna måste bort, annars kommer vi att permanenta enpartistaten.

Och i kampen för demokrati är vissa odemokratiska metoder tillåtna. Folkpartiet är Alliansens svar på Osynliga Partiet, alltså en grupp entusiastiska visionärer som försöker införa en ny demokrati med odemokratiska metoder.



Allt detta leder fram till att vi nog borde ha en kommission som tar itu med det politiska läktarvåldet. Partierna får en stor del av sin verksamhet finansierad av staten. Vi har som skattebetalare rätt att kräva en viss hyfs och bättring hos dem som tar emot slantar för att organisera de demokratiska kanaler vi har, in i de folkvalda församlingarna.

Vi bör alltså se till att skaffa en uppsättning regler för hur partierna ska bete sig för att få behålla sina offentliga subventioner. Samma slags hårda krav som arbetslösa och invandrare ställs inför, samma kontroller som sjuka och förtidspensionerade får utstå.



Folkpartiet gick exempelvis i spetsen för att beröva det revolutionära ungdomsförbundet RKU deras statsbidrag därför att organisationen hade odemokratiska skrivningar i sina programtexter. De förklarades vara ovärdiga att ta emot pengar till sin verksamhet eftersom de inte uppfyllde kraven på demokratisk grundsyn.

Min enkla fråga är: Uppfyller folkpartiet de krav vi bör ställa på demokratiskt beteende?

Läs mer om