Politik & statistik farlig kombination
POLITISERING. Utanförskapet, alliansens miljonarmé av bidragstagare, visade sig vara en statistisk bluff. Men alliansen vill inte stå där med skammen. Istället ska SCB tvingas uppfinna "utanförskapet" och publicera statistik varje kvartal på sin hemsida. Det är oroväckande.
Finansminister Anders Borg ska vända på varje sten för att se om där finns något utanförskap att sätta i arbete, samtidigt som han och hans regering konstaterar att jobben blir färre och arbetslösheten fastnar på höga 6,1 procent.
Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vad de borgerliga politikerna aldrig berättade var att många av utanförskaparna förmodligen inte skulle orka stå på benen, därför att de var svårt cancersjuka. De berättade inte heller att majoriteten av personerna i utanförskapets milslånga kö ständigt skulle bytas ut, eftersom de hade jobb och bara var tillfälligt sjuka eller barnlediga eller tillfälligt arbetslösa.
I slutet av mars kom rapporten som visade att allianspartiernas påstådda armé av bidragstagare var en statistisk bluff. Utredarna Bo Jangenäs, som i många år tillhört Arbetsmarknadsverket och varit generaldirektör för inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, och Levi Svenningsson, tidigare utredare vid LO, direktör i Ams och kanslichef på finansdepartementet, visade att den borgerliga alliansen buntat ihop alla årets dagar då ersättning utgått från något av de sociala trygghetsförsäkringarna plus karensdagar och dagar med sjuklön, delat dem med en årsarbetstid och gjort om tiden till individer, människor av kött och blod.
Utanförskapet visade sig istället snarare vara ett innanförskap. Det allmänna välfärdssystem som ger ekonomisk trygghet när vi blir tillfälligt eller långvarigt sjuka, arbetslösa eller utsorterade från arbetsmarknaden av skäl vi har svårt att råda över.
Den borgerliga alliansregeringen tänker dock inte överge sitt valvinnande slagord. Istället tänker regeringen ge det legitimitet och myndighetsstatus genom att ålägga SCB att varje kvartal lägga ut statistik över utanförskapet på sin hemsida. Nu utökat med hemmafruar, studerande och lediga.
Med statistik kan vad som helst bevisas, om en regering dessutom använder en statlig myndighet för att politisera statistiken är det riktigt fara å färde. Förhoppningsvis besitter SCB integritet nog att vägra.
Enligt tidningen Riksdag & Departement vill finansminister Anders Borg lyfta på varje sten för att se om det finns något utanförskap där. Frågan är vad han ska göra med dem sedan? Ska de få utbildning och bättre vård så att de blir anställningsbara? Ska Svenskt Näringsliv och deras medlemmar tvingas ändra sina arbetsplatser och arbetsvillkor så att de passar dem som bara orkar jobba någon timme då och då?
Eller handlar det bara om att hitta skäl att plocka folk på ersättning och på det sättet krympa utanförskapet? Det ligger nära till hands att misstänka det sistnämnda, för när det gäller arbetslösheten har regeringen av allt att döma kastat in handduken. Den flera år långa högkonjunkturen till trots ligger arbetslösheten på 6,1 procent och i vårbudgeten räknar regeringen med att där blir den kvar också nästa år.
Högkonjunkturen planar ut samtidigt som kraftiga försämringar i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen slår igenom. Omfattande ingrepp i välfärdssystemen som regeringen gjort under förevändningen att ersättningarna var så generösa att folk lockades att välja bort arbete. Sedan den borgerliga alliansregeringen trädde till går a-kassan med 15-20 miljarder kronor i överskott.
A-kassan är således kraftigt överfinansierad. Försämringen av arbetslöshetsförsäkringen och den höjda avgiften är ingenting annat än en skattehöjning och den tas framför allt ut av dem som tjänar minst och har de osäkraste anställningarna. Hur många jobb politiken gett är däremot höljt i dunkel. Effekterna av regeringens arbetsmarknadspolitik är omöjliga att spåra, konstaterar Riksrevisionen i en kritisk rapport. Så var det med den saken.
Bildtext: Finansminister Anders Borg ska vända på varje sten för att se om där finns något utanförskap att sätta i arbete, samtidigt som han och hans regering konstaterar att jobben blir färre och arbetslösheten fastnar på höga 6,1 procent.