Politik förvandlad till simpel auktion

BUDGIVNING. Noliamässans sista dag blev den borgerliga alliansens dag, både lokalt och på riksplanet. Företrädare för de fyra partierna bedyrade kärlek till varandra och enighet. I själva verket är borgarna bara eniga på en punkt; att störta regeringen. I den politiska fasaden finns sprickor och Fredrik Reinfeldt tycks tro att rikspolitiken är en enda stor bonnauktion.

Piteå2006-08-14 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I lördags kungjordes att Fredrik Reinfeldt skrivit brev till sina allierade om att de ska öka på löftena om sänkning av inkomstskatten och dessutom hänga på allt som socialdemokraterna tillför skola, vård, däribland tandvårdsreformen, och satsningar på äldre, men höja budet. Här har han inte de allierade med sig. Åtminstone inte än.

"Vad de (socialdemokraterna) än föreslår vad gäller vården och omsorgen så kommer vi att
acceptera det och vi kommer att föreslå mer", säger moderatledaren i en intervju i Svenska Dagbladet.



Har Fredrik Reinfeldt förstått att det handlar om rikspolitik eller tror han att han ska på auktion? Var går gränsen för hur mycket den borgerliga alliansen kan lova i skattesänkningar och samtidiga reformer?

"Det vet vi inte, vi måste först få se hur mycket socialdemokraterna lovar att satsa", svarade moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin som företrädde sitt parti vid söndagens framträdande på Nolia i Piteå.

Moderaterna har överlämnat åt socialdemokraterna att räkna, sedan är det bara att höja budet och ro hem segern. En märklig strategi . Kristdemokraternas Göran Hägglund känner sig "främmande" inför resonemanget. Hedrande.



Reformer och kraftiga skattesänkningar ska gå hand i hand i den borgerliga alliansens valmanifest. Inkomstskatten skulle tidigare sänkas med 37 miljarder kronor. Budet är nu uppe i minst 45 miljarder kronor. Inte omöjligt, säger Maud Olofsson, men vill hellre banta arbetsgivaravgiften. Inga problem. Reinfeldt har råd med båda delarna och det med besked. Nu ska alla företagare få slopad arbetsgivaravgift för anställda under 20 år och halverad arbetsgivaravgift för anställda mellan 20 och 25 år. Det enda som lämnas orört är avgiften till ålderspensionen. Den kan man inte röra.

Arbetsgivaravgiften är ingen lyxskatt. Det är pengar den anställde avstått i lön till sjukförsäkring, föräldraförsäkring, efterlevandepension och arbetsskadeförsäkring. Om inte min arbetsgivare betalar in de här pengarna och jag inte heller får det i form av höjd lön, måste någon annan betala, annars blir jag utan. Tas det från allmänna skattemedel, måste något annat stå tillbaka såvida inte skatten höjs. Och det är sannerligen inte aktuellt.



Så, vem ska betala? Moderaternas svar på den frågan är att fler kommer i arbete och det ökar skatteintäkterna. Ja visst. Men för att det verkligen blir så finns inga garantier. Här dribblar man med pengar som inte finns. Sven-Otto Littorin erkänner också att det kommer att ta tid innan en borgerlig regering lyckas vända utvecklingen och få fart på jobben. Åtminstone två år.

Annat kommer att gå snabbare. I sitt brev till allianspartierna klargör Fredrik Reinfeldt att allt som socialdemokraterna gör, ska de göra bättre. Bjuda över. "Utom när det gäller bidrag som gör det mindre lönsamt att arbeta. Det ska motarbetas", säger Reinfeldt. I klartext handlar det om försämrad a-kassa, sjuk- och föräldraersättning, försörjningsstöd och annat. Och det var ju ingen nyhet. De som har det sämst ska få det ännu sämre i väntan på ett ovisst jobb.

Läs mer om