Piteå sjuder av bioenergi

ENERGI. Europas största vindkraftspark. Världens första anläggning för svartlutsbränsle. Världens första anläggning för talldiesel. Det är inte utan att man vill citera stå-upp-komikern Ronny Eriksson och säga: "Ja vill it skryt, men ja kom frå Pite".

Solander Science Park får symbolisera den ljusa framtid Piteå förefaller stå inför, när det gäller utvecklingen av nya biobränslen. Ny teknik som rönt stort internationellt intresse, både industriellt och kommersiellt.

Solander Science Park får symbolisera den ljusa framtid Piteå förefaller stå inför, när det gäller utvecklingen av nya biobränslen. Ny teknik som rönt stort internationellt intresse, både industriellt och kommersiellt.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2008-09-12 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För det är just i Piteå det händer. Det som EU-kommissionen förordar för att minska koldioxidutsläppen finns redan här; biobränslen baserade på vind och restprodukter från skogsindustrin. Högklassiga drivmedel som inte tär på jordens resurser.
Tisdagens nyhetsuppslag i Piteå-Tidningen handlade om vindkraft. Tornen till de två första vindkraftverken vid Dragaliden i Markbygden hade anlänt till hamnen på Haraholmen. Pilotprojektet som ska lägga grunden till Europas största vindkraftspark, förlagd till Markbygden, är igång. Håller planeringen startar de två första verken vid årsskiftet. Sedan ska de komma, ett efter ett, och till sist räkna till mer än ett tusen.
En skog av vindkraftverk på de blåsiga kalhyggena. Somliga ryser, andra hoppas och känner framtidstro. Oavsett inställning, kan man inte annat än tro att denna gigantiska investering på 50-60 miljarder kronor blir en injektion för bygden och kommunen.

Onsdagens nyhetsuppslag i Piteå-Tidningen toppas med rubriken "Klart för bygget av världens första DME-fabrik". Finansieringen är hemma och i mars 2010 ska pilotanläggningen stå klar. Det är inte världens första DME-fabrik, men den första där motorbränslet DME, dimetyleter, framställs ur svartlut, en biprodukt som bildas vid framställning av pappersmassa vid bruken i Piteå och runt om i världen. Än så länge eldas svartluten upp i massabruken, men genom den nya teknik som utvecklats av Chemrec i samarbete med Energitekniskt centrum, ETC, i Piteå, har svartluten fått ett mångfaldigt större värde.
I dag, fredag, är det dags för veckans nästa energiska nyhet, officiell byggstart för Sunpines talldieselfabrik på Haraholmen. Också den världens första i sitt slag. Såväl förädlingen av svartluten som råtalloljan har väckt stort internationellt intresse. Svartlutsprojektet engagerar multinationella företag som Volvo och Preem, plus franska, danska och amerikanska företag.
"Piteå i Norrbotten har blivit centrum för utveckling av biodrivmedel i världen", skriver tidningen Land. Nog är det rätt fantastiskt . Kommuninvånarna och kommunpolitikerna, med rådet Peter Roslund i spetsen, är att gratulera. Samtidigt får det ses som ett gott betyg till kommunpolitikerna som insett betydelsen och potentialen i forsknings- och utvecklingsprojekten och gett dem sitt stöd. Det politiska stödet på riksnivå aldrig varit särskilt upphetsande, åtminstone inte före 2000-talet.

"Det är så här vi ska konkurrera om jobben. Inte med låga löner utan med ny teknik", säger Berit Högman, riksdagsledamot och ordförande för socialdemokraterna i arbetsmarknadsutskottet, på besök i Piteå. Hon tar tillfället i akt att berätta om hur besöksnäringen och satsningarna på bioenergi gett nya högvärdiga jobb i den värmländska glesbygden. Där finns vindkraftsfabriken och solcellsfabriken som på ett år växt från sju till 160 anställda.
Arbetsmarknadsutbildningar har rustat de arbetslösa och gjort dem anställningsbara. Arbetsgivaren fick den personal han sökte och de utbildade fick jobb på hemmaplan och behövde inte "flötte", som det blir på Berit Högmans värmländska.
Svartlutsbränslet och talloljan skapar nya jobb i Piteå. Och det gör också vindkraften. Jobben kommer, men finns arbetskraften? Om inte, är det hög tid att dra igång de yrkesutbildningar som krävs.


Solander Science Park får symbolisera den ljusa framtid Piteå förefaller stå inför, när det gäller utvecklingen av nya biobränslen. Ny teknik som rönt stort internationellt intresse, både industriellt och kommersiellt. Foto: JENS ÖKVIST
Läs mer om