Valet 2006 blev ett bakslag för S. Partiet tappade mark i riksdagsvalet och Göran Persson fick lämna Rosenbad.
Det fanns emellertid en region där Socialdemokraterna gick framåt – Norrbotten. Framgången hängde i hög grad ihop med en aktiv och medveten regionalpolitik.
Anders Sundström, Per-Ola Eriksson och andra av dåtidens regionala företrädare markerade behovet av tillväxtsatsningar i norr – och Persson lyssnade.
På den socialdemokratiska distriktskongressen 27 mars 2004 i Boden presenterade den dåvarande statsministern ett fint Norrbottenspaket.
I en riksdagsdebatt 1 april 2004 muttrade en sur Mikael Odenberg (M) om att dåvarande finansministern ”Bosse Ringholm borde sätta stopp för Göran Persson som strör pengar i Norrbotten”.
Satsningarna på infrastruktur, utbildning, forskning med mera bidrog dock till att utveckla Norrbotten. Näringslivet och arbetsmarknaden utvecklades.
Det gamla krislänet Norrbotten började helt plötsligt betecknas som "landets hetaste tillväxtregion". Samverkan mellan politik, näringsliv och akademi lyfte Norrbotten.
Viktigt var även att de statliga bolagen tog ett regionalt ansvar. LKAB bidrog med 100 miljoner kr till ett forskningscentrum inom bergvetenskap och metallurgi vid Luleå tekniska universitet och Vattenfall satsade 100 miljoner kr för att stödja nya företagsidéer i inlandskommunerna.
Det skedde helt enkelt en massa saker som gav en positivare utveckling i Norrbotten (och det gynnade socialdemokratin som gick i spetsen för satsningarna).
Betydelse hade också att Göran Persson själv, liksom dåvarande näringsministern Thomas Östros, visade stort personligt engagemang.
13-14 juni 2006 tog Persson med sig hela regeringen och samtliga statsråd till Norrbotten på ett historiskt besök.
I både ord och handling visade Persson att han var en Norrbottensvän, vilket stärkte hans parti när norrbottningarna gick till vallokalerna 2006.
I allt detta finns en viktig lärdom för Stefan Löfven, Mikael Damberg, Magdalena Andersson och andra i dagens socialdemokratiska ledargarnityr.
Socialdemokratin och den rödgröna regeringen har allt att vinna på att bedriva en aktiv regional tillväxtpolitik i Norrbotten, liksom andra delar av landet.
Det handlar dessutom inte bara om partipolitisk nytta. Det är ett värde för Sverige och svensk samhällsekonomi att fler regioner utvecklas och bidrar till tillväxten.
Skogen, malmen, vattenkraften, besöksnäringen, datahallarna, biltestverksamheten och andra näringar i norr är inte enbart regionala tillgångar.
Det är av betydelse för hela Sverige att det finns internationellt konkurrenskraftiga och framgångsrika företag även i norr.
Därför är regionalpolitik inte att betrakta som statlig nödhjälp. Det är bra för alla att det finns ett bra tillväxt- och företagsklimat i alla delar av Sverige.
Därför är mitt råd till dagens S-ledare att samla en grupp pigga kommunalråd från Norrbotten och låta dem peka ut ett antal strategiska framtidssatsningar.
Därefter blir det regeringens uppdrag att se vad som är praktiskt, parlamentariskt och ekonomiskt möjligt – för att sedan paketera insatserna snyggt och prydligt, ungefär som i Perssons stora Norrbottenstal 27 mars 2004.