Persson värd ett gott betyg

UPPBROTT. Göran Persson har gjort sin sista dag som Sveriges statsminister. Han går när socialdemokraterna gjort sitt sämsta val på mycket länge och han får bära ansvaret. Kritiken är inte obefogad, men överdriven och orättvis. Persson lämnar ledarskapet över ett omtumlat parti, men ett stärkt land. Han måste ges ett högt betyg för sina tio år som statsminister.

Piteå2006-10-06 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"Fan vet om landet går att rädda", muttrade Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi, på väg in till en presskonferens för att presentera Lindbeckrapporten. Året var 1993, Carl Bildt var statsminister och Sverige i djupaste ekonomiska kris. Välfärdsstatens undergång var kommen. Men svenska folket valde en ny regering och Göran Persson fick uppdraget att sanera Sveriges ekonomi; de första två åren som finansminister och därefter som statsminister.

Göran Persson förde framgångsrikt projektet i hamn. Hushållens köpkraft har stigit oavbrutet i tolv år. Bedriften gav eko ända in på ledarsidan i Wall Street Journal. Den tidning som med start på 70-talet gick i spetsen för att angripa och dödförklara den svenska modellen, tvingades 2000 erkänna att Sverige behärskade konsten att kombinera välstånd och en allmän välfärd.



Göran Persson pekade ut kursen, folket fick ro ihop miljarderna. Stålbadet bereddes åt barnfamiljer, arbetare, tjänstemän och pensionärer. Offentliga sektorn som redan hade krympt under regeringen Bildts tid, krymptes ytterligare och det drabbade framför allt kvinnorna. Saneringen av ekonomin gick för långt och för hårt fram. På den punkten kan Göran Perssons arbete förklaras och försvaras. Det är svårt att avväga vad som är lagom behandling när patienten är döende.

Felet begicks när patienten var rehabiliterad. När statens finanser var i balans och började ge överskott. Löntagarna har, skattevägen, fått tillbaka de särskilda avgifterna till pensions- och socialförsäkringen, men återställarna och satsningarna i offentliga sektorn har uteblivit. Det är många arbetstillfällen. Man kan nog säga att Göran Persson helt enkelt varit för snål. Låst av rädslan att åter bli satt i skuld. Å andra sidan har den privata sektorn vuxit. Företagande och ekonomisk tillväxt har stimulerats. Under Göran Perssons tid vid makten har Sverige klättrat från sextonde till tionde plats i OECD:s välståndsliga.



Valmanifestet innehöll mängder av konkreta jobb och de som skulle komma i omställningen till det Gröna Folkhemmet, men ingen berättade om dem. Allt var blockerat i och med Perssons uttalande att jobben inte skulle bli någon stor fråga i valrörelsen, jobben skulle komma av sig självt. Veckan efter valet gav Dagens Industri honom rätt. Jobben kommer av sig självt. Det var bara litet fel tajming.

Att leda ett land är ingen tebjudning. Att leda ett land i tio år klarar ytterst få. Göran Persson har begått misstag, men samtidigt haft oerhört svåra saker att hantera. Tsunamin, en katastrof av aldrig tidigare skådade mått, vars bristande hantering aldrig riktigt retts ut. Mordet på utrikesminister Anna Lindh, och helt säkert den som sedan ett par år skulle ha varit Sveriges statsminister och lett socialdemokraterna i denna valrörelse.



Kronprinsar och kronprinsessor växer inte på trän. Men självklart rymmer ett så stort parti ett antal personer med de ledaregenskaper som krävs för att socialdemokraterna åter ska bli ett regeringsparti. Flera kvinnor är tänkbara kandidater. Arvet efter Göran Persson är inte dåligt och nu när HSB (Han Som Bestämmer) far hem till den olycksaliga Gården är det fritt fram för alla kreativa hjärnor, de som ansetts tvingade till ett liv i skuggan av den enväldige, att ta över.

Kavla upp ärmarna. Fyra år går fort.

Läs mer om